back to top
mojatv

IZVELI FILMSKU PLJAČKU U NIKŠIĆU, OTELI SKORO POLA MILIONA EVRA I UBILI MRDAKA Šok na suđenju, svedok promenio iskaz, sad kaže OVO

Saslušanjem svedoka danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje okrivljenima za pljačku Pošte i ubistvo Ljubiše Mrdaka u Nikšiću.

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv sedmoro okrivljenih da su prilikom oružane pljačke Pošte u Nikšiću 20. oktobra 2021. godine, ubili radnika fizičkog obezbeđenja „Security Guard Montenegro“ Ljubišu Mrdaka.

Optuženi su Mitar Knežević iz Nikšića, Stojan Albijanić, Nemanja Miljković, Petar Zolak, Srđan Svjetlanović, David Banjac i Stefan Regojević. Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz pretnju oružjem od pokojnog Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namenjen za isplatu penzija, pri čemu je jedno lice lišeno života. Maskirani razbojnici su uz pretnju oružjem od radnika obezbeđenja, ukrali 423.000 evra.

Danas su svedočili Olivera Mićović, Zorana Jelovac, Velimir Nikitović i Todor Mijatović.

Svedok Todor Mijatović je danas drugačije svedočio u odnosu na raniji iskaz. Odgovarajući na pitanja predsednika veća sudije Veljka Radovanovića, svedok je naveo da je iz straha ranije dao iskaz u nikšićkoj policiji, koji se razlikuje od današnjeg.

Mijatović je pojasnio da ga u višem državnom tužilaštvu nisu ispitivali, već da je samo upitan da li ostaje pri iskazu koji je dao policiji u Nikšiću. On je naveo da je sa Albijanićem poslovao oko trgovine rakijom.

“Albijanića znam duži period, otkad držim radnju, priča je bila oko prodaje rakije. Sa Albijanićem sam bio ujutro od 9 do 10 časova, doručkovali smo i pričali o kupovini rakije. Tu je bio i moj prijatelj, koji je došao samnom. U 10.15 sati sam čuo za razbojništvo”, izjavio je svedok u sudu. Dodao je da se pre toga rastao od Albijanića i video da je on krenuo ka Trebinju.

“Moram da naglasim da prethodni dan nisam mogao da se vidim sa Albijanićem i ja sam predložio da se vidimo sutradan u resotranu ‘Vukov most”, rekao je svedok.

Potom je sudija Radovanović pročitao šta je svedok izjavio ranije.

“U ranijem iskazu ste naveli da Albijanića poznajete nekoliko meseci, da niste imali njegov broj i da mu niste dali svoj broj i da ste toga dana odbili saradnju sa njim, jer niste želeli da imate posla sa licima koja se bave nedozvoljenim radnjama. U današnjem iskazu ste rekli da Albijanića poznajete desetak godina, od kada imate prodavnicu, i da ste telefonom dogovarali da se nađete u restoranu, da ste dogovarali posao oko rakije i da vama nije taj dan odgovaralo da se nađete”, naveo je sudija.

Svedok Mijatović je kazao da se desilo ubistvo i da su bili pretresi i da se prepao, da je dao ranije iskaz iz straha koji je suprotan ovome danas.

- Advertisement -

Svedok Velimir Nikitović je kazao da ga tužilaštvo nije ispitivalo, već da ga je samo pitalo ostaje li pri ranijem iskazu. Naveo je da je bio kod Pošte kako bi primio invalidninu i da je čekao, da su se tu nalazili i drugi koji su čekali penzije.

“Stiglo je vozilo sa parama. Odmah za njim je došlo belo vozilo, iz njega su izašla četiri lica. Imali su neka đilad i maske, fantomke. Tada sam čuo: “Daj pare” i čuo sam pucnje. Niti poznajem ljude, niti sam im mogao videti lica, ni oči. Stajala su po dva sa strane vozila. Bilo je automatsko oružje”, naveo je svedok. Odgovarajući na pitanje suda kazao je da nije video ko je pucao u sada pokojnog Mrdaka.

“Kada sam čuo pucnje pobegao sam. Bio sam na 20 metara od vozila, nisam vidio ko je pucao. Posle sam se vratio. Nisam ni sa kim pričao o ovome što se desilo”, naveo je svedok.

On je na pitanje advokata Miloša Vuksanovića kazao da je prošlo pet minuta od kad se vratio na lice mesta pa do momenta kada je došla policija.

Odbrana: Tužilaštvo improvizovalo istragu

Branioci optuženih istakli su da je Više državno tužilaštvo postupalo mimo zakona, jer nisu ispitivali svedoke.

Oni su ukazali sudu da se iz današnjeg iskaza svedoka može zaključiti da ih tužilaštvo nije ispitivalo, već da je samo prepisalo izjave koje su dali u Centru bezbednosti Nikšić.

“Za odbranu je posebno uznemirujući deo iskaza svedoka u kojem navodi da ga u tužilaštvu nisu ispitali, saslušali. To govori o tome kako se ova istraga vodila i što ukazuje na to da je tužilaštvo na više načina improvizovalo vođenje ovog postupka. Zato je upitan i kredibilitet iskaza svedoka”, naglasila je advokatica Maja Zeković.

Kurir.rs/Vijesti

Preneo: R.J.

Kurir

Najnoviji članci