back to top
mojatv

Je l’ znate recept za poderane gaće? Slatkiš za siromašne koji miriše na Jugoslaviju

Poslastica idealna uz popodnevnu kafu. Donosimo vam recept za poderane gaće ili langoš.

U staroj Jugoslaviji većina recepata je nastajala od jednostavnih i jeftinih sastojaka koje svako ima u kuhinji. Jedna od tih poslastica su poderane gaće ili langoš.

Varijanta ovog starog deserta postoji po celoj Evropi. Tako se, na primer, u Francuskoj jedu bugnes, a Poljaci ih nazivaju anđeoskim krilima.

Je l' znate recept za poderane gaće? Slatkiš za siromašne koji miriše na Jugoslaviju
Bugnes, foto: Shutterstock/margouillat photo

Poderane gaće su jeftin i jednostavan recept koji se pravi od mekanog testa, koje liči na testo za krofne, šećer u prahu i svinjske masti, a u Jugoslaviji su bile na stolu kad se nekome prijede nešto slatko, a u kući nema mnogo toga.

Pre nego što se stave u duboku mast ili ulje, prerežu se po sredini kako bi na kraju izgledali kao poderane gaće.

Sastojci:

1 kocka svežeg kvasca
1 kašičica šećera
200 ml mleka
500 g glatkog brašna
2 kašičice soli
150 ml vode
2 kašičice šljivovice
500 ml ulja za prženje ili svinjska mast

Priprema: U manjoj posudi zagrejte oko 100 ml mleka, dodajte kvasac, malo šećera, pomešajte i pustite da kvasac nadođe. U veću posudu stavite brašno, so, preostalo mleko, mlaku vodu pa kvasac i umesite testo. Stavite ga u posudu na toplo mesto i pustite da se volumen udvostruči. Neka stoji minimalno sat vremena. Testo potom istresite na pobrašnjenu podlogu i umesite na 1 cm debljine. Od njega režite pravouganike i nožem ih zarežite po sredini (ne do kraja). Prekrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite da se volumen opet udvostruči. Trebaće im još oko 30 minuta.

Ulje sipajte u dublju posudu i zagrejte, potom u nju ubacujte testo koje pre pečenja možete malo i da rastegnete prstima. Pržite nekoliko minuta sa svake strane dok testo ne porumeni. Pržene poderane gaće stavite na papirni ubrus da upije višak masnoće.

Savet plus: u testo za poderane gaće po želji se može dodati i jogurt ili krompir. Ako koristite krompir, najpre ga skuvajte, a zatim narendajte i dodajte drugim sastojcima pre mešenja. Takva će peciva biti mekša. Ako koristite jogurt, dodajte ga testu zajedno s ostalim mokrim sastojcima. Na 500 g brašna dovoljno je 180 g, a testo tako neće popiti previše ulja, piše Večernji list.

Najnoviji članci