KAJMAKČALAN POD SNEGOM, VIJORI SE TROBOJKA: Poslanik SNS Dušan Marić danas položio venac za heroje slavne bitke u Prvom svetskom ratu

POSLANIK Srpske napredne stranke Dušan Marić položio je danas na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, venac u spomen kapeli na vrhu Kajmakčalana koji je okovan snegom.

кајмакчалан под снегом, вијори се тробојка: посланик снс душан марић данас положио венац за хероје славне битке у првом светском рату

Privatna arhiva

-Pozdrav Srbiji sa Kajmakčalana. Imao sam sreću da se jutros, uprkos olujnoj mećavi i užasnoj hladnoći, zajedno sa svojim saputnikom na srpska svetilišta Dejanom Pavkovićem i Elenom Svenčovom, uspem na vrh planine i čast da u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića položim venac u spomen kapelu na vrhu Kajmakčalana i na spomen kosturnicu – rekao je Marić.

kajmakčalan pod snegom, vijori se trobojka: poslanik sns dušan marić danas položio venac za heroje slavne bitke u prvom svetskom ratu
Foto: Privatna arhiva

POGLEDAJ GALERIJU

Privatna arhiva

 

– Pratila nas je mećava i vetar od preko 100 km na sat, koji nas je povremeno bukvalno obarao, temperatura je deset ispod nule, ali dušu je grejala vatra ponosa što smo imali tako dične pretke i što smo uprkos nevremenu uspeli da se popnemo na Kajmakčalan i poklonima se njihovim senima. U bitkama na Kajmakčalanu poginulo je 4.600 srpskih ratnika, najviše iz Drinske divizije, a u spomen kosturnici počivaju posmrtni ostaci njih nekoliko stotina. Posmrtni ostaci ostalih ratnika razasuti na još 80 grupnih i pojedinačnih grobnih mesta na plećima ove veličanstvene i surove planine. Upravo moja saputnica Elena Svenčeva, neumorni borac protiv zaborava na srpske junake, je posetila 58 srpskih grobalja i fotografisala ih za monografiju Čuvari istorije od Kajmakčalana do Bitolja, čiji je autor Ljiljana Tanasijević – naveo je Marić.

Marić je istakao da su na ovom mestu, pod oblacima, na 2.500 metara visine, u smetovima snega, na temperaturi koja se spuštala i 20 stepeni ispod nule, oficiri, podoficiri i vojnici Vojske Kraljevine Srbije su dve zime bili u rovovima i odbijali napade nemačkih, austro-ugarskih i bugarskih divizija  – sanjajući svoju kuću, slobodu i Srbiju.
U spomen kapelu, kaže on, položili su i venac u ime opštine Velika Plana, iz koje su u dva balkanska i Prvom svetskom ratu stradala 3.444 oficira, podoficira i vojnika:

- Advertisement -

– Večna im slava i hvala!

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci