Ostavljanje bakšiša konobarima u restoranima i kafićima stalna je tema rasprave među našim ljudima. Dok neki smatraju da je iz kulturnih razloga potrebno ostaviti simboličan iznos, drugi misle da su konobari već plaćeni za svoje usluge i da je bakšiš isključivo stvar dobre volje gosta.

Ova tema je pokrenuta na TikToku od strane jedne zaposlenice u ugostiteljstvu koja je objasnila koji iznos bakšiša se smatra “pristojnim” u odnosu na ukupan račun za hranu i piće.

“Nisi siguran koliko bakšiša da ostaviš nakon kafe? Evo pomoći. Preporučuje se da ostaviš 10% od ukupnog računa. Ako je tvoja kafa 300 dinara, ostavljaš 30. Ako je račun 3.500, ostavljaš 350. Ovaj princip ne bi trebao biti greška,” rekla je ona, ali naišla na mnogo negativnih reakcija.

“Neshvatljivo je koliko su danas ljudi bezobrazni. Mnogi rade teže poslove za manje novce i ne mole za bakšiš,” jedan je od komentara.

“Bakšiš zavisi od usluge. Ako konobar do stola dolazi kao da se sprema za bitku, ne zaslužuje ništa. Uslužno osoblje obično dobije dobar bakšiš. To je jednostavno,” dodao je drugi komentator.

Teoretski, nisam dužan ostaviti ništa, ali ću ostavljati sve dok me ne budu više ovako iritirali,” zaključio je treći.

Među komentarima su nastali i oni koji smatraju da je bakšiš znak zahvalnosti za ljubaznost i dobru uslugu, kao i oni koji misle da nije potrebno inzistirati na pravilima koja nisu formalno utvrđena u našoj kulturi.

Da li vi ostavljate bakšiš konobarima?

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

04:11
DA LI TREBA ZAKON O OBAVEZI OSTAVLJANJA BAKŠIŠA UVESTI KOD NAS? Izvor: MONDO/Teodora Orlandić