mojatv

KURTI ZAPOČEO OTVORENI PROGON SVEŠTENIKA SPC! Skandalozan potez Prištine

IGUMANA manastira Devina voda, kod Zvečana, protosinđela Fotija kosovska policija deportovala je sa KiM u Severnu Makedoniju, po hitnoj proceduri i bez obrazloženja, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

курти започео отворени прогон свештеника спц! скандалозан потез приштине

Manastir Devina Voda, Foto Eparhija raško-prizrenska

Eparhija navodi da je ovim činom praktično započeo otvoreni progon sveštenstva i monaštva SPC sa KiM, što je neprihvatljivo i višestruko pogoršava međunacionalnu i međuversku situaciju na KiM.

Otac Fotije je 2009. imenovan za nastojatelja manastira Devina voda kod Zvečana, gde je od tada boravio neprekidno punih 13 godina obavljajući svoje monaške dužnosti.

On je kao državljanin Severne Makedonije, koji je kao i druga sveštena lica Eparhije raško-prizrenske koja nemaju dokumenta izdata iz Prištine, aplicirao poslednjih pet godina svake godine za boravišnu dozvolu, navodi se u saopštenju.

Redovno je i bez ikakvih problema dobijao produženja boravišne dozvole, a pre desetak dana uspešno je položio i imigracioni test koji organizuje ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini.

On je u petak imao zakazan termin u Departmanu za strance i imigraciju u Prištini, gde je trebalo da dobije privremenu ličnu kartu sa boravišnom dozvolom za narednih pet godina.

Otac Fotije, kao i druga crkvena lica Eparhije raško-prizrenske koja apliciraju za dokumenta, ovu proceduru prolazi uz koordinaciju monitoring tima OEBS-a, čiji su predstavnici bili prisutni u toku događaja.

On je stalno nastanjen u manastiru Devina voda, iako prijavljenu adresu ima pri Eparhiji u Prizrenu, jer mu je svojevremeno saopšteno da sever Kosova nije u sistemu i da ne može da aplicira za dokumenta sa svoje adrese na kojoj živi.

Kada je trebalo da podigne novu dozvolu sa ličnom kartom rečeno mu je, bez obrazloženja, da je njegov zahtev odbijen, navedeno je u saopštenju.

- Advertisement -

Štaviše, iako je imao odobreno boravište odranije sve do 11. novembra 2023. godine, rečeno mu je da odmah mora da ide u pritvor i da će biti deportovan sa KiM, kao i da su mu sve ranije aplikacije i dozvole boravka na KiM poništene i da će njegov dalji boravak na KiM biti nelegalan.

U dokumentu koji mu je dostavljen citirani su članovi zakona koji se odnose na razloge nacionalne bezbednosti bez navođenja bilo kakve krivične ili druge odgovornosti, jer otac Fotije nije imao nikakve probleme te vrste.

U krajnje neprijatnoj situaciji pritiska otac Fotije je bio prinuđen da potpiše dokumenta koja su mu predata na albanskom i posle su mu prevedena.

Posle toga je bio pretresen sa rukama na zidu i saopšteno mu je da ako želi da izbegne pritvor, posle čega bi svakako bio bez prava boravka, može odmah biti deportovan bez zvaničnog privođenja, navodi se u saopštenju.

Na molbu Eparhije, pored predstavnika OEBS-a, na lice mesta došao je i predstavnik Euleksa, koji je fotografisao dokumente i pokušavao da dobije obrazloženje o pravim razlozima deportacije, ali mu je kao i ocu Fotiju rečeno da se radi o razlozima nacionalne bezbednosti, bez ikakvih detalja, dodaju iz Eparhije.

Nakon što je praktično bio prinuđen da pristane na deportaciju, ocu Fotiju je privremeno oduzet pasoš Republike Severne Makedonije i mobilni telefon, a njegovo vozilo parkirano ispred zgrade je detaljno pretreseno, što je video i pomenuti predstavnik Euleksa.

Posle toga otac Fotije je sproveden uz policijsku pratnju do granice sa Severnom Makedonijom gde su mu vraćeni pasoš i telefon.

Ocu Fotiju je onemogućeno da ode do svog manastira i uzme svoje lične stvari i deportovan je praktično u roku od par sati nakon što mu je saopšteno da mu se ne odobrava dalji boravak na KiM.

Eparhija raško-prizrenska izražava najoštriji protest povodom ovog događaja bez presedana, u kome je dugogodišnji klerik Eparhije raško-prizrenske, koji na KiM boravi više od 13 godina, bez ikakvog jasnog obrazloženja deportovan sa zabranom povratka na KiM u narednih pet godina i sa poništenjem svih dosadašnjih dozvola za boravak.

Ovde je reč o brutalnom, proizvoljnom i vansudskom proterivanju crkvenog lica sa KiM, čime mu je onemogućeno vršenje njegove crkvene misije, što je otvoreni primer kršenja ljudskih i verskih prava, posebno imajući u vidu zakon o verskim slobodama na KiM član 7A.3 u kome se kaže da neće postojati proizvoljna zabrana za ulazak na KiM ili boravak na KiM za sveštenike, kandidate i sveštenstvo, monahe, monahinje i posetioce.

“Ovim brutalnim aktom kosovske institucije su bez navođenja ikakvog konkretnog razloga onemogućile funkcionisanje jednog manastira u kome je otac Fotije služio i praktično započele otvoreni progon sveštenstva i monašta naše Crkve sa Kosova i Metohije, što je neprihvatljivo i višestruko pogoršava međunacionalnu i međuversku situaciju na prostorima Kosova i Metohije”, dodaju iz Eparhije.

* * * * * *

PETAR PETKOVIĆ O PROTERIVANjU SVEŠTENIKA

Smeta im sve srpsko

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković (na slici) izjavio je juče da deportovanje protosinđela Fotija, igumana manastira Devina voda kod Zvečana, predstavlja još jedan od bezumnih akata Prištine kojima se ograničava delovanje Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i brutalno krše verske slobode srpskog naroda.

“Protosinđel Fotije, koji je svoj boravak na Kosovu i Metohiji godinama regulisao u skladu sa administrativnim procedurama Prištine, deportovan je bez ikakvog povoda i obrazloženja u Severnu Makedoniju, odakle je rodom, a ovaj čin nasilja nisu uspeli da spreče ni prisutni predstavnici međunarodnih organizacija. Progon sveštenih lica i napadi na objekte i imovinu Eparhije raško-prizrenske jesu indikativna slika stvarnosti na Kosovu i Metohiji, i potvrda da je režim Aljbina Kurtija u nekoj vrsti totalnog rata protiv svega što je srpsko”,  rekao je je Petković.

kurti započeo otvoreni progon sveštenika spc! skandalozan potez prištine
Foto Tanjug

Prema njegovim rečima, nema flagrantnije potvrde šovinističke prirode Kurtijeve politike od napada na one čiji je poziv da propovedaju univerzalne ljudske vrednosti i čovekoljublje, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

“Apelujemo na međunarodnu zajednicu da sa maksimalnom ozbiljnošću pristupi zaštiti položaja i interesa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, jednom od najvažnijih izvorišta, ne samo srpske, već i evropske kulture i hrišćanske tradicije”, rekao je Petković.

* * * * * *

PROTOSINĐEL FOTIJE GOVORI ZA “NOVOSTI” PO DOLASKU U SEVERNU MAKEDONIJU

Dobro sam, moj “slučaj” je u rukama pravnika

HVALA bogu, uprkos svemu, dobro sam. Sa čitavom situacijom upoznata je Eparhija raško-prizrenska i dalje sve zavisi šta će uspeti da uradi sa svojim pravnim timom.
Ovim rečima odgovorio je juče protosinđel Fotije na naše pitanje kako se oseća i šta planira posle deportacije u Severnu Makedoniju.

Sa ovim sveštenikom čitaoci “Novosti” su mogli da se upoznaju pre nekoliko godina, kada smo pisali o igumanu koji je završio Muzički konzervatorijum u Sofiji za operskog pevača.

– Isto kao i prema muzici, uz koju sam odrastao, gajio sam i ljubav prema Bogu – kazao nam je svojevremeno otac Fotije, koji se po završetku studija obreo kao iskušenik u Ohridskoj arhiepiskopiji.

Godine 2004. poslat je u manastir Sopoćane gde je proveo godinu dana, a potom na poslušanje u manastir Gračanicu gde je boravio do 2009. godine. Od te godine, kada je sagrađen konak u manastiru Devine vode posvećenom Svetoj Bogorodici Trojeručici, otac Fotije u manastiru boravi kao iguman, a radio je i kao veroučitelj, podučavao je osnovce u Zubinom Potoku.

Najnoviji članci