back to top
mojatv

KVINTA KURTIJU NABACUJE VOLEJ: Priština uz pomoć zapadnih mentora uspela i da pitanje dinara ubaci kao deo dijaloga

PO već viđenom scenariju, u kojem glavne uloge igraju Priština i vodeće zemlje zapada, najavljeno ukidanje dinara u južnoj pokrajini verovatno će biti uvršteno u spisak tema o kojima treba da se razgovara u dijalogu Beograda i privremenih institucija na KiM. Ambasadori Kvinte pozvali su premijera lažne države da obustavi uredbu o ukidanju naše valute od 1. februara, predložili prelazno rešenje da se o tome razgovara u pregovaračkom okviru i tako zapravo nabacili volej lažnom premijeru Aljbinu Kurtiju za legalizaciju još jedne teme koja ugrožava srpsku državnost.

квинта куртију набацује волеј: приштина уз помоћ западних ментора успела и да питање динара убаци као део дијалога

Foto: Novosti

Ambasadori Francuske, Nemačke, Velike Britanije, SAD i Italije, pod plaštom “spasilaca” dijaloga u stvari samo pomažu Prištini. Slična igra dešavala se i sa tablicama sa srpskim oznakama o kojima se takođe zvanično raspravljalo u Briselu.

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer pozvao je na jučerašnjem sastanku sa guvernerom centralne banke u Prištini Ahmetom Ismailjijem na odlaganje sprovođenja uredbe o platnom prometu koja predviđa da evro bude jedino sredstvo gotovinskog plaćanja na KiM, kako bi se “ostavilo dovoljno vremena za efikasniju tranziciju i javnu komunikaciju kako bi se ublažio negativan uticaj na građane”. On je samo ponovio stav Kvinte o odlaganju ukidanja dinara do “pravog” trenutka.

Portparol Evropske komisije Peter Stano istakao je da uredba centralne banke u Prištini izaziva zabrinutost u vezi sa uticajem koji će imati na zajednice sa srpskom većinom na KiM. On je poručio da EU poziva da se omogući dovoljno dug period tranzicije koji omogućava da se pronađe rešenje putem pregovora:

– Imajući u vidu potencijalne posledice ove uredbe na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, EU očekuje da će se aspektima koji se odnose na srpsku zajednicu na KiM baviti u okviru dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU. EU je primila k znanju uredbu centralne banke u Prištini koja ima za cilj smanjenje falsifikovanog novca, očuvanje finansijske stabilnosti, kao i povećanje transparentnosti tokova gotovine na KiM. Ipak, izaziva zabrinutost, posebno za škole i bolnice, za koje se trenutno ne čini održivim nijedan alternativni proces. Uredba će, takođe, imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine kosovskih Srba koji primaju isplate i finansijsku pomoć od Srbije.

Prema rečima diplomate Branka Brankovića, kada je u pitanju zapad, jasno je da žele gde god mogu i kako god mogu da stvari izvuku iz naših kompetencija.

– Cilj je da pokušaju lažnoj državi stvore atribute državnosti koje nema. U tom kontekstu se sada pominje i pitanje ukidanja dinara. Očekujem da će doći do odlaganja primene, tako je i nekoliko puta bilo po pitanju tablica, pa da onda uglave da pitanje dinara možda bude predmet nekih kasnijih razgovora u dijalogu Beograda i Prištine. Reč je o ozbiljnoj i velikoj igri i moramo da budemo čvrsti u neprihvatanju. Zemlje Kvinte su pale kompletno na pitanju Ukrajine i sad pokušavaju da se nametnu svojim uticajem na Balkanu, a posebno na pitanju Kosova i Metohije.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić rekao je za “Novosti” da je scenario ukidanja platnog prometa već viđen kada se raspadala Jugoslavija.

– Isto je tako rađeno. Sada je Priština, uz očiglednu pomoć zapada, krenula da ostvaruje nezavisnost – istakao je Savić.

- Advertisement -

Iz Narodne banke Srbije su istakli da su najavljene mere Prištine za onemogućavanje unosa i korišćenja srpskog dinara na KiM usmerene isključivo na uskraćivanje osnovnih prihoda koje stanovništvo i privredni subjekti ostvaruju u dinarima na Kosovu i Metohiji, a samim tim i na onemogućavanje elementarnih uslova za opstanak pre svega srpskog stanovništva.

Provera potpisa će potrajati

POKUŠAJI Srba da se izbore za novo glasanje na severu KiM i sklone albanske gradonačelnike koji su izabrani sa tek po nekoliko stotina glasova, prate razne opstrukcije iz Prištine. Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi rekao je da proces provere potpisa prikupljenih u okviru peticija za razrešenje gradonačelnika može da potraje, zbog toga što će CIK proveravati da li su lica koja su potpisala peticiju građani sa pravom glasa u određenoj opštini.

– Centralna izborna komisija je započela proces provere potpisa prikupljenih u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Naravno, ovaj proces će potrajati, jer se podaci koje smo dobili prikupljaju u fizičkom obliku, tako da ne mogu da kažem tačan datum.

Najnoviji članci