back to top
mojatv

MARIJA IMA 116 GODINA I PUCA OD ZDRAVLJA: Ona je najstarija žena na svetu, a stučnjaci ovako objasnili TAJNU njene DUGOVEČNOSTI

Špankinja Marija Branjas Morera koja ima 116 godina trenutno je zvanično najstarija žena na svetu. Ova Špankinja rođena u Americi 1907. godine živi u Kataloniji, a kaže da svoju dugovečnost pripisuje „uređenom životu koji je društveno veoma prijatan“.

Živi u staračkom domu, a u intervju za katalonski dnevnik La Vangvardia u oktobru 2019. godine rekla je kako je do svoje 105. godine svirala klavir, čitala novine i radila vežbe svakog jutra. Direktor doma, u kome Marija boravi, je izjavio da je dobrog zdravlja za svoje godine, a jedini problem koji ima je slabiji sluh i slabija pokretljivost.

Marija se udala 1931. godine i u braku imala troje dece, a otkrila je da ima 11 unučadi i 13 praunučadi. Na pitanje šta je recept za digovečnost, Marija ima veoma jednostavan odgovor.

View this post on Instagram

A post shared by Guinness World Records (@guinnessworldrecords)

“Mislim da je dugovečnost biti srećan. Srećan i imati dobru genetiku.”, rekla je. Takođe, istakla je i to da je u životu bitno da se klonimo toksičnih ljudi”, prenosi Daily Mail.

Direktor Instituta za istraživanje leukemije Džosip Kareras i profesor genetike na Univerzitetu u Barseloni ovih dana boravi kod Marije, kako bi otkrio tajnu njene dugovečnosti i tako razvio lek za bolesti.

– Ona je fantastična – rekao je ovaj profesor koji je uzeo uzorak Marijinog DNK, uključujući pljuvačku, urin i krv.

Kako je dodala veruje da je ključ u umerenosti, naročito kada je hrana u pitanju.

– Oduvek jedem u malim količinama, ali nikad nisam sledila neki režim ishrane. Nikad nisam bolovala ni od kakve bolesti, niti sam ikada bila na operaciji – rekla je Marija.

Después de la muerte de la francesa Lucile Randon, la nueva persona viva más longeva del mundo es María Branyas Morera (nacida el 4 de marzo de 1907 en Estados Unidos), de 115 años y 319 días, vive en la ciudad de Olot, Cataluña, España. pic.twitter.com/wdJGWE2Sn2
— LongeviQuest Supercentenarios (@Supercentenaria) January 17, 2023

- Advertisement -

Iako ima godine koje ima, Moreira koristi Tviter, doduše uz pomoć ćerke, prenosi “Ginisova knjiga”.

– Red, mir, dobra povezanost sa porodicom i prijateljima, kontakt sa prirodom, emocionalna stabilnost, puno pozitivnosti i bežanje od toksičnih ljudi – stoji u jednoj njenoj objavi.

(Kurir.rs/BlicŽena)

Bonus video:

03:58
EJDŽIZAM U SRBIJI: Starost se doživljava kao teret, 30 odsto starih se oseća diskriminisano

Kurir


Najnoviji članci