MARTINOVIĆ: Tvrdnje da su Albanci izbrisani iz biračkog spiska su netačne

POVODOM tvrdnji iznetih u emisiji “Peščanika” o tome da su hiljade Albanaca tzv. Preševske doline izbrisani iz biračkog spiska, te da im je policija pasivizirala adrese i ostavila ih bez ličnih dokumenata, ministar državne uprave i lokalne samouprave i predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa dr Aleksandar Martinović izdao je zvanično saopštenje.

мартиновић: тврдње да су албанци избрисани из бирачког списка су нетачне

Foto: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

– Tvrdnje kako su hiljade Albanaca tzv. Preševske doline izbrisani iz biračkog spiska, te da im je policija pasivizirala adrese i ostavila ih bez ličnih dokumenata su neprihvatljive i iste odbacujemo kao apsolutno netačne.

Pitanje prebivališta je uređeno Zakonom o prebivalištu i boravištu građana iz 2011. godine, za čiju primenu i nadzor je nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ovim zakonom je, između ostalog, regulisano pitanje postupka i načina pasiviziranja prebivališta. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova, saglasno Zakonu o prebivalištu i boravištu građana, kao nadležni organ za vođenje evidencije o prebivalištu i boravištu građana na celoj teritoriji Republike Srbije, svakodnevno dostavlja izveštaje o promeni adresa prebivališta građana, odnosno izveštaje o građanima za koje je utvrđeno da  nemaju  prebivalište. 

Imajući u vidu da je procedura pasiviziranja u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, u cilju zakonitog postupanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova je dalo obrazloženje da putem servisa dostavlja na dnevnom nivou podatak o konačnosti rešenja o pasivizaciji prebivališta, uz pojašnjenje da je građanin kojem je pasivizirano prebivalište dužan da prijavi prebivalište i adresu nadležnom organu s obzirom na to da nema prijavljeno prebivalište, odnosno da je imao prijavljeno prebivalište na toj adresi do datuma konačnosti rešenja. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova ima jedinstvenu proceduru provere prebivališta, te se ne može reći da se odnosi na određenu grupu ljudi i teritoriju. Isto tako, Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi terensku kontrolu u situaciji provere činjenice stanovanja građana na prijavljenom prebivalištu.

Dakle, zakon je isti za sve, važi i primenjuje se na sve građane.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave na dnevnom nivou dobija podatke putem servisa za celokupnu teritoriju Republike Srbije. Po prijemu ovog podatka, nadležna jedinica lokalne samouprave donosi odgovarajuće rešenje o brisanju birača iz biračkog spiska s obzirom da nema prijavljeno prebivalište na njihovoj teritoriji. Rešenje se, naravno, dostavlja i stranci na koju se odnosi, shodno odredbama Zakona o opštem upravnom postupku.

Stranka ima pravo da podnese žalbu u roku od 24 časa od dana kada je rešenje primila, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave kao drugostepeni organ, odlučuje po žalbi u roku od 48 časova. Ističemo da građanin time što je izbrisan iz biračkog spiska ne gubi biračko pravo i može ga ostvariti ponovnim upisom po osnovu prijave prebivališta, o čemu će Ministarstvo unutrašnjih poslova poslati podatak putem veb servisa i nadležna jedinica lokalne samouprave izvršiće ponovni upis birača.

- Advertisement -

Ističemo i to da Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave od početka 2023. godine nije podneta niti jedna žalba na rešenja o brisanju iz biračkog spiska, a koje su donele opštinske uprave opština Medveđa, Preševo i Bujanovac.  

Dakle, takozvana pasivizacija prebivališta građana albanske nacionalnosti na jugu Srbije se ne sprovodi, i u tom smislu građani Republike Srbije albanske nacionalnosti imaju biračko kao i sva ostala prava kao i svi punopravni građani Republike Srbije” – poručio je Martinović.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

BEZ VELIKI PROMENA NA WTA LISTI! Olga Danilović napredovala za jednu poziciju!

Najbolje rangirana srpska teniserka Olga Danilović napredovala je za jednu poziciju i na danas...

MIHALJ RAZNEO KUĆU DOK JE PREBACIVAO GREJANJE NA PLIN? Ovo je mogući uzrok jezive tragedije u Zrenjaninu u kojoj je žena poginula

U eksploziji koja se u četvrtak dogodila u porodičnoj kući u Zrenjaninu, stradala je...

VANJA (14) JE KRENULA U ŠKOLU I OD TADA JOJ SE GUBI TRAG: Roditelji sumnjaju da je KIDNAPOVANA, mole za pomoć!

Vanja Gorčevska (14) nestala je juče u Skoplju na putu do škole, saopštilo je...

KAKO SE PRAVE SAVRŠENI ČVARCI: Video oduševio Srbiju, a tek domaćin! Babe pocrkaše od smeha, a onda je primećen ovaj detalj VIDEO

Kako se prave savršeni čvarci? Odgovora je koliko i čvaraka, jer svaka kuća i...

“FESTIVAL AUTORSKOG FILMA JE VELIKI HRAM FILMA” Bori Draškoviću uručena nagrada za životno delo „Pogled u svet: Vojislav Vučinić“

Reditelj Boro Drašković dobitnik je nagrade Pogled u svet: Vojislav Vučinić koju Festival autorskog...

PARTIZANOV HALF SA DOZVOLOM ZA UBIJANJE! Bajro Župić je na terenu TUKAO KOGA JE STIGAO, a dobio samo 1 CRVENI karton u karijeri!

Sportski novinari - svi odreda skloni preterivanju i pesničkim slikama - Bajrama Bajra Župića...

BEZ VELIKI PROMENA NA WTA LISTI! Olga Danilović napredovala za jednu poziciju!

Najbolje rangirana srpska teniserka Olga Danilović napredovala je za jednu poziciju i na danas...

MIHALJ RAZNEO KUĆU DOK JE PREBACIVAO GREJANJE NA PLIN? Ovo je mogući uzrok jezive tragedije u Zrenjaninu u kojoj je žena poginula

U eksploziji koja se u četvrtak dogodila u porodičnoj kući u Zrenjaninu, stradala je...

VANJA (14) JE KRENULA U ŠKOLU I OD TADA JOJ SE GUBI TRAG: Roditelji sumnjaju da je KIDNAPOVANA, mole za pomoć!

Vanja Gorčevska (14) nestala je juče u Skoplju na putu do škole, saopštilo je...