back to top
mojatv

MISTERIOZNI ZAMAK TRUNE USRED ZLATIBORSKE ŠUME Toša do smrti gradio velelepno zdanje, onda je iz njega SVE POKRADENO (FOTO)

Zapravo, to nije kuća zarasla u korov, već planirano banjsko lečilište, čiju gradnju je započeo meštanin Toša Lazović polovinom prošlog veka. Međutim, nakon njegove smrti sve je stalo, lekovita voda koja se tu nalazi otiče uzalud, a građevina i dalje pleni svojom izgledom.

Blic preporučuje

Jelena i Aleksandar parče raja napravili na dedovini: Napustili grad, gaje mangulice i ovce, a evo kako žive od seoskog turizma

Puca biznis na Zlatiboru, apartmani nisu isplativi kao pre: “Utrkujemo se ko će da stavi nižu cenu, van sezone je teško”! Evo koliko košta noć na najpoznatijoj srpskoj planini

.

Foto: Rina

.

– Od davnina se zna da ovde u Rožanstvu ima taj izvor lekovite, mineralne vode. Pomaže u izlečenju mnogih bolesti i za celokupno zdravlje, ali najdelotvornija je kad su kožna i očna oboljenja u pitanju. To znaju svi meštani i ovu vodu koriste. Taj Toša išao je ispred svog vremena, bio je bogat i tih sedamdesetih godina shvatio je da turizam na Zlatiboru može još više da se razvije – kaže za RINU Milenko stari meštanin Zlatibora.

.

Foto: Rina

.

- Advertisement -

Na ovom lokalitetu urađena su i stručna istraživanja prema kojim je utvrđeno da je temperatura vode kod banjskog izvora 17 stepeni i da sadrži čak devet puta nižu koncentraciju soli od one koja je izmerena u drugim vodama koje se karakterišu kao izuzetno lekovite. Toša je tada tu video veliki potencijal i zato je krenuo u izgradnju za to vreme velelepnog objekta. Sada zapušteni dvorac se prostire na pet nivoa i ima široke terase. Ispred se nalaze kupatila i bazeni sa banjskom vodom, travnjaci i zelene površine.

.

Foto: Rina

.

– To se sve gradilo tamo do pred kraj devedesetih, kad je Toša umro. Mislio je o svemu, pa čak uradio i prilazni put koji spaja banju sa centrom Zlatibora. Nakon njegove smrti očigledno niko nije bio zainteresovan da nastavi ovo zdanje i realizuje njegovu ideju. Sve što je bilo unutra i moglo da se odnese je ukradeno, pa čak i pločice iz bazena. Baš tužna slika, jer je ovo mogla biti mala Švajcarska, dodaje sagovornik.

.

Foto: Rina

.

Prema rečima meštana, Toša Lazović je čak u neposrednoj blizini izgradio temelje crkve koja takođe usled njegove smrti nikad nije podignuta, a planirao je da podigne i fabriku za sterilizaciju i flaširanje vode.

(RINA)

Najnoviji članci