MNOGI NAPRAVE GREŠKU, A DA NISU NI SVESNI: Evo kako se pravilno startuje motor automobila ili narodski rečeno “pali auto”

Pročitajte kako se pravilno startuje motor automobila ili nekog drugog motornog vozila, ili u narodu rečeno: “Kako se pali auto”.

Po koracima:

1. Pritisnuti levom nogom pedalu kvačila do kraja.

2. Ručicu menjača postaviti u neutralan položaj – izbaciti iz brzine.

3. Dati kontakt ključem – (sačekati da se ugasi žuta lampica “grejač” na instrument tabli (to je kod dizel motora), odnosno, kod većine novijih vozila postoje sigurnosne lampice gde računar kontroliše ispravnost raznih sklopova na vozilu.)

4. Okretanjem ključa udesno – pokrećemo motor ali ne duže od 5 sekundi (da ne oštetimo akumulator – bateriju). Ako se motor nije pokrenuo odmah, vratimo ključ u prvobitan položaj pa ponovimo postupak.

Prilikom pokretanja motora pritiska se pedala kvačila do kraja jer se tako “isključuje” motor od ostalih sklopova na vozilu i na taj način se olakšava start samog motora. Snaga koju obezbeđuje akumulator za pokretanje je onda manja, jer se pokreću samo sklopovi u motoru (a ne i zupčanici u menjaču) i na taj način se mnogo lakše pokreće motor.

Naravno svi potrošači (svetla, radio kasetofon, brisači…) trebaju da budu isključeni da ne bi oduzimali “struju” iz akumulatora i da ne bi došlo do kvara na njima.

Ručica menjača se postavlja u neutralni položaj da ne bi došlo do pomeranja vozila sa mesta ukoliko pedala kvačila ne vrši svoju ulogu (ne rastavlja vezu između motora i menjača). Da li je pedala kvačila neispravna, ne možete znati odmah jer vozilo miruje i motor ne radi. Da ne bi došlo do ne kontrolisanog pomeranja vozila i radi vaše bezbednosti, postavite ručicu menjača u neutralni položaj.

Motor se pokreće bez dodavanja gasa – akceleratora ako je sve ispravno na vozilu i normalni su uslovi ekspolatacije. Ukoliko na motoru postoji nekakav problem ili su hladni dani, neminovno je “dodati gas” prilikom pokretanja.

Ukoliko se motor pokreće kada je hladno, kod starijih vozila, treba “obogatiti” radnu smešu povlačenjem uređaja na vozilu – “čok” ili tzv. “sauh”.Vozila novijeg datuma nemaju ovakav uređaj, već imaju automatski sklop koji sam dozira i obogaćuje smesu.

- Advertisement -

(Kurir.rs/Srbija Danas)

Bonus video:

03:55
KOME DA SE OBRATITE AKO VAM JE DRVO PALO NA AUTOMOBIL? Stručnjak: Postoje dva scenarija, ali BEZ OVOG PAPIRA nećete dobiti odštetu

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci