back to top
mojatv

NEVEROVATAN PRIZOR KOD BRIONA UPLAŠIO RIBARE! Isplivao MONSTRUM, pojeo je sve pred sobom (FOTO)

Neobičan prizor videli su ribari i surferi u ponedeljak u Brionskom akvatoriju. Činilo im se kako je morski pas napao tunu, ali fotografije na kojima je događaj zabeležen nisu dovoljno jasne kako bi se sa sigurnošću moglo reći o kojim se životinjama radi.

Ali, Neven Iveša s Fakulteta prirodnih nauka u Puli rekao je kako je riba koja skače iz mora najverovatnije atlantska plavoperajna tuna.

“Vidi se i jedno peraje koja bi moglo biti od velike psine (Cetorhinus maximus) koja je nedavno viđena i kraj Savudrije. Taj morski pas se hrani planktonima i zasigurno nije napao tunu, nego je moguće da su zajedno hranili na tom mestu” rekao je Iveša.

Pojasnio je kako trenutno u moru ima mnogo sitne plave ribe, koju tuna jede, a psina je samo bila u blizini, ‘loveći‘ plankton. Postoji još jedna mogućnost, a to je da je tunu napao neki drugi morski pas, mako ili plavoškrga. Ali, Iveša smatra kako to ipak nije slučaj.

“Tune se sada viđaju na sve strane jer se intenzivno hrane kako bi prikupile dovoljno rezervi za period mrešćenja koji će im uskoro početi. Tada će sve plavoperajne tune napustiti Jadran i krenuti put zapadnog Sredozemlja na mrest nakon čega će se vratiti. Apsolutno nije redak slučaj da se više vrsta zajednički hrani na nekom područu što bi i ovde mogao biti slučaj” zaključio je Iveša.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:03
JEZIVI SNIMAK Ogromna ajkula ISKAČE iz mora na samo par metara od dece!

Kurir

- Advertisement -

Najnoviji članci