back to top
mojatv

NOVI OBRT U SLUČAJU KRIPTO-TAJKUNA: Vrhovni sud ukinuo rešenje o izručenju Do Kvona

Vrhovni sud ukinuo je rešenja o izručenju Do Kvona Južnoj Koreji i predmet vratio podgoričkom Višem sudu na ponovno odlučivanje.

Odluko je donelo veće Vrhovnog suda sastavljeno od sudija Milenke Seke Žižić, kao predsednice veća, Ane Vuković, Zorana Šćepanovića, dr Vesne Vučković i Seke Piletić, saopšteno je iz Vrhovnog suda.

Na taj način, kako su rekli, uvažen je zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva čime su ukinuta rešenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore.

“U situaciji kada se radi o konkurenciji zahteva dve države za izručenje istog lica, a ne o sukobu zahteva za izručenje istog lica, kako to nalaze nižestepeni sudovi, obaveza suda je da u skladu sa svojim ovlašćenjima utvrdi da li su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje okrivljenog u odnosu na svaku zamolnicu po naosob, nakon čega nadležni ministar, a ne sud, odlučuje o dozvoli i redu prvenstva izručenja.

U konkretnom slučaju prvostepeni sud nije mogao doneti rešenje u skraćenom postupku, a posebno nije mogao doneti rešenje o izručenju, kojim dozvoljava, odnosno odbija izručenje, o čemu shodno odredbi čl.22 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima odlučuje ministar pravde, kako se to osnovano zahtevom za zaštitu zakonitosti ukazuje.“

Identičan stav je imao i Apelacioni sud Crne Gore koji je iskazao u svojim odlukama od 14.12.2015.godine od 10.11.2016.godine i od 07.12.2020.godine“, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/ Adria.tv/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

02:20
Ni kripto valute nisu više bezbedne za ulaganje EVO ŠTA KAŽU STRUČNJACI

Kurir

- Advertisement -

Najnoviji članci