back to top
mojatv

“OLIVER NEDELJKOVIĆ, TAJ NE SME DA PROĐE” Viđali ste ga 100 puta u našim filmovima, a malo ko zna kako se zove omiljeni epizodista

Na današnji dan prošle godine napustio nas je jedan od najpopularnijih epizodista Vladan Živković, nakon borbe sa teškom bolešću.

Bio je izuzetno cenjen među kolegama filmadžijama, a jedno vreme je bio i predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije. Karijeru su mu obeležile epizode, a svi ga pamtimo kao Olivera Nedeljkovića u “Tesnoj koži”.

Scena u kojoj Dimitrije Pantić viče svom šefu Srećku Šojiću “Oliver Nedeljković taj ne sme da prođe” postala je kultna.

Studije glume

Rođen je 15. decembra 1941. godine u Beogradu. Živković je učio glumački zanat u klasi sa Gojkom Šantićem, Mirom Peić i Tanasijem Uzunovićem, a tokom studija na Akademiji družio se, između ostalih, i sa Draganom Nikolićem (takođe studirao u to vreme, klasu ispred Živkovića) i Milenom Dravić (tada već poznatom glumicom).

Dragan Nikolić

Zajedno sa Gagom igrao je na sceni amaterskog “Krsmanca” i posle jedne predstave prišao im je legendarni Živojin Žika Pavlović. Iako su još uvek bili na studijama, svojim talentom privukli su pažnju poznatog reditelja koji je poželeo da ih vidi u svom novom projektu. Pavloviću su za ovaj film bili potrebni neafirmisani glumci, nova lica – Gaga i Vladan pokazali su se kao savršen izbor.

Jedan od najboljih srpskih filmova do današnjeg dana, drama “Kad budem mrtav i beo” (1967) otvorila je vrata slave Draganu Nikoliću. Ondašnja jugoslovenska publika prvi put je na velikom platnu pratila glavnog junaka koji nije uzorni omladinac, partizan na liniji revolucije ili udarnik u železari, već suprotno – sitan lopov i neradnik, lažov bez ikakvog talenta, vrline. Vladan Živković upečatljivo je odigrao ulogu Bubrega, jednog iz plejade marginalaca u ovom remek-delu jugoslovenskog “crnog talasa“.

Film i pozorište ne idu zajedno

Po završetku studija na Akademiji, Živković je dobio stalni angažman u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Međutim, u teatru se nije naigrao – jednom je ispričao kako mu je tadašnji upravnik postavio ultimatum: ako misli da snima filmove, za njega ne može biti mesta u ansamblu novosadskog pozorišta, te se vratio na set.

Nekoliko epizoda iz bogate karijere

- Advertisement -

Tokom sedamdesetih godina Živković je snimao bez predaha, po pet, šest filmskih projekata u sezoni. Hteli su ga reditelji poput Žike Pavlovića, Zdravka Randića, Dejana Karaklajića, Gorana Markovića i mnogi drugi…

Vladan je igrao vozača hladnjače u “Specijalnom vaspitanju”, gastarbajtera koji novajlijama drži “kurs” švedskog u “Čuvaru plaže u zimskom periodu”, partizanskog borca u filmovima “Vrhovi Zelengore” i “Devojački most”, konobara u “Dvoboju za južnu prugu”, radnika u klanici u komediji “Tigar”, komandanta brigade u “Sutjesci”, policijskog inspektora u krimiću “Pozorišna veza”… Njegove filmske uloge ovako bi mogli da nabrajamo u nedogled.

Osamdesetih godina prošlog veka Vladan je igrao i u velikim TV koprodukcijama – najveće dve bile su serije “Musolini” (sa oskarovcem Džordžom Skotom u naslovnoj ulozi) i “Rat i sećanja” (sa Robertom Mičamom). Živković je često isticao da su svi ti veliki glumci sa kojima je imao priliku da snima i da se druži uglavnom neposredni, opušteni i sasvim obični ljudi.

Najpoznatije uloge

Neke od njegovih najznačajnijih uloga imao je u ostvarenjima kao što su “Doručak sa đavolom”, “Balkanski špijun”, “Tri karte za Holivud”, “Prvi put sa ocem na jutrenje”, “Crni bombarder” i kao Oliver Nedeljković u filmu Tesna koža.

Bio je predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije, s kojim Niški kulturni centar organizuje filmske susrete u Nišu. Imao je dugo godina značajnu ulogu u organizovanju Filmskih susreta u Nišu.

Za sebe je voleo da kaže da je čovek “starog kova”, Beograđanin koji voli da sluša šlagere, Arsena i Gabi ali i klasičnu muziku.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:56
TESNA KOŽA JE BILA MATRICA, SVE OSTALE SERIJE SU JE KOPIRALE Baletić: Naše velike porodice sa jednim kupatilom u kući

Kurir

Najnoviji članci