OPREDELILI SMO SE ZA POLITIKU ULAGANJA Vesić: Vrednost izvedenih građevinskih radova od 2013. u Srbiji utrostručena

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je danas Međunarodnu naučnu konferenciju “iNDiS 2023” o graditeljstvu i tom prilikom istakao da je vrednost izvedenih građevinskih radova u 2022. godini bila 5,24 milijarde evra, što je čak trostruko više u odnosu na 2013.

определили смо се за политику улагања весић: вредност изведених грађевинских радова од 2013. у србији утростручена

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Vesić je na otvaranju dvodnevne konferencije na Fruškoj gori rekao da je prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku u trećem kvartalu 2023. godine vrednost izvedenih radova na teritoriji Srbije porasla u tekućim cenama za 19,3 odsto u odnosu na treći kvartal prošle godine, dok je posmatrano u stalnim cenama ukupna vrednost građevinskih radova porasla 15,8 odsto.

Kako je rekao, na kraju 2013. godine doprinos građevinarstva srpskom bruto društvenom proizvodu iznosio je tri odsto, dok je prošle godine učešće građevinske industrije u bruto društvenom proizvodu naše zemlje iznosilo 5,5 odsto.

Vesić je istakao da je godišnja vrednost izvedenih građevinskih radova skočila sa oko 1,6 milijardi evra ostvarenih u 2013. godini na 4,95 milijardi, koliko je iznosila u 2021, odnosno 5,24 milijarde evra u 2022. godini, te dodao da je reč o porastu od 3,2 puta.

Vesić je podsetio na opredeljenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vlade da se sistemski radi na unapređenju ambijenta u kojem se odvija građevinska delatnost.

– Opredelili smo se za politiku ulaganja, podsticanja i finansiranja kapitalnih projekata – rekao je Vesić i dodao da o uspešnosti te politike govore brojevi.

S tim u vezi, naveo je da je prošle godine, po prvi put, bruto domaći proizvod Srbije premašio 60 milijardi evra, da se procenjuje da će ove godine porasti za 2,5 odsto, a  sledeće za 3,5 procenta i dostići gotovo 70 milijardi evra.

Istakao je da će Srbija, samo iz republičkog budžeta, u kapitalne projekte uložiti 3,8 milijardi evra (452,3 milijarde dinara), a da su u budžetu za narednu godinu za te namene planirane rekordne četiri milijarde evra (467,5 milijardi dinara).

– Srbija nastavlja sa snažnom investicionom aktivnošću i to je naš odgovor na aktuelnu krizu, koji će nesumnjivo dati rezultate – rekao je Vesić i dodao da nove investicije znače više posla za privredu, više posla za arhitekte, geodete, građevinare.

- Advertisement -

Kada je reč o merama za podsticanje građevinske industrije i poboljšanje institucionalnog i zakonodavnog okvira, ministar je posebno istakao izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji i rezultate koji su postignuti nakon njegovog usvajanja.

Naveo je da je novo zakonsko rešenje, između ostalog, omogućilo da budemo efikasniji u procesu izdavanja građevinskih i svih ostalih dozvola kroz unapređenje elektronskog sistema (CEOP), da se “otključa” veliki građevinski potencijal i lokacije za izgradnju ukidanjem zakona o konverziji uz naknadu određenoj kategoriji lica, uvođenje novih, inovativnih koncepata u izgradnji ukazujući na značaj poštovanja principa energetske efikasnosti i zelene gradnje…

– Činimo sve da na adekvatan način odgovorimo na izazove sa kojima se susrećemo i da pomognemo građevinskoj industriji da nastavi svoj razvoj – rekao je Vesić i dodao da rast građevinarstva znači više posla za celokupnu privredu, nova radna mesta, više budžetskih prihoda, veći bruto društveni proizvod Srbije i bolji životni standard građana.

Konferencija iNDiS ima tradiciju dugu 47 godina i mesto je okupljanja domaćih i inostranih istraživača i stručnjaka u cilju razmene iskustava i informacija u oblastima građevinarstva, arhitekture, geodezije i upravljanja rizikom od katastrofalnih događaja i požara.

BONUS VIDEO: BRNABIĆ: Dogovor je postignut, poštar Mitrović je političar koji poziva na izbore

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci