back to top
mojatv

OTVOREN 17. KUSTENDORF: Velikom reditelju uručeno Drvo života, koji je imao samo lepe reči za svog domaćina (FOTO)

Na Mećavniku je večeras otvoren 17. Međunarodni filmski festival Kustendorf.

Festival je svečano otvorio osnivač Kustendorfa, reditelj Emir Kusturica, i potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković.

Potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković istakla je da joj je veliko zadovoljstvo što ovaj festival “Kustendorf” slavi 17. rođendan.

“U rođenje ovog festivala kada je profesor Kusturica osnovao festival filma i muzike i kada je počeo sa ovim velikim projektom očuvanja kulturnog nasleđa, odnosno filma onakvog izvornog kakav je nekada bio, kakav treba da bude i kakav će biti u budućnosti malo je ko verovao. Ovo je festival koji ćete sa uživanjem pratiti, ovo je festival umetničkih dela”, naglasila je Gojković i dodala da će “Kustendorf” očigledno doživeti iduće godine veliku proslavu osamnaestog rođendana, odnosno punoletstvo, a onda nastaviti da ide dalje.’

Prve večeri istaknutom italijanskom reditelju Mateu Garoneu dodeljena je specijalna nagrada “Drvo života”, nakon čega je prikazan njegov film “Ja, kapetan”.

Mateo Garone je inače treći put na festivalu.

“Treći put sam u Srbiji, a Kusturici nisam mogao da kažem ne. Bio sam uvek ovde po dva dana i nadam se da ću doći turistički ili nešto da snimam”.

Kako je izjavio on je Kusturicu upoznao kao dečka i kad god je pozvan na ovako neki događaj jako je srećan i počastvovan.

00:17
Emir Kusturica uručio nagradu Mateu Garoneu

“Jako sam počastvovan što sam primio ovu nagradu, ali i to što sam primio nagradu od najvažnijeg reditelja u mojoj karijeri i opet ponavljam jako sam srećan što sam deo ove atmosfere koja je jako autentična i porodična”, izjavio je Garone.

“Mateo Garone mi je pokazao da još uvek postoje nacije koje štite svoje filmsko nasleđe, a Mateo je to pokazao svojim filmom. Kad sam video Gamoru, meni se i plakalo i smejalo, i sve ono što ustvari jedan običan gledalac treba da proživi u filmu. To je film koji u najboljem smislu te reči potvrđuje tezu da čak i ove glupe kamere mogu da budu upotrebljene u svrhu toga da bude pametan film”, izjavio je Kusturica.

- Advertisement -

Bogat program

Pod sloganom “Ne nadzor, kinematografija”, do 23. januara takmičiće se 17 filmova iz Srbije, Austrije, Finske, Poljske, Severne Makedonije, Švedske, Nemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije…

Tom prilikom je upriličena i tačka studenata glume iz Beograda “Podzemlje” sa Mikijem Manojlovićem.

Mećavnik će posetiti i Edoardo de Angelis, Vladimir Perišić, Ilja Željtjakov i Đakomo Abruceze. Retrospektivom će biti obeležena stogodišnjica nastanka filma “Pohlepa”, kao i rođenje glumaca Marčela Mastrojanija, Marlona Branda i Tengiza Abuladzea.

U okviru programa “Savremene tendencije” biće prikazano još jedno ostvarenje koje je obeležilo ovogodišnji festival u Veneciji, “Komandante” Edoarda de Angelisa, kao i filmovi “Poslednji motorni brod” Ilje Željtjakova i “Disco Boy” Đakoma Abrucezea. Jedini srpski film koji će biti prikazan u ovoj kategoriji je “Lost Country” Vladimira Perišića.

otvoren 17. kustendorf: velikom reditelju uručeno drvo života, koji je imao samo lepe reči za svog domaćina (foto)

1 / 12 Foto: Kurir

otvoren 17. kustendorf: velikom reditelju uručeno drvo života, koji je imao samo lepe reči za svog domaćina (foto)otvoren 17. kustendorf: velikom reditelju uručeno drvo života, koji je imao samo lepe reči za svog domaćina (foto)otvoren 17. kustendorf: velikom reditelju uručeno drvo života, koji je imao samo lepe reči za svog domaćina (foto)otvoren 17. kustendorf: velikom reditelju uručeno drvo života, koji je imao samo lepe reči za svog domaćina (foto)

Kuriozitet festivala je da su svi reditelji iz programske celine “Novi autori”, kao i reditelji Edoardo de Angelis i Đakomo Abruceze iz programske celine “Savremene tendencije”, ne tako davno učestvovali u takmičarskom programu Kustendorfa sa svojim studentskim radovima.

Kurir

Najnoviji članci