back to top
mojatv

OVO JE NAJVEĆE JEMSTVO U ISTORIJI CRNOGORSKOG PRAVOSUĐA Iznosi 9,3 miliona evra, a nudi ga čovek koji 2 godine čeka na suđenje

Okrivljeni Lazović, bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost, uhapšen je u julu 2022. po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje mu na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije, šverc droge i oružja.

Ovo je poslednja u nizu milionska ponuda za jemstvo koje je Lazović dostavio Višem sudu u Podgorici kako bi se branio sa slobode. Kao i prethodne, Sud je i ovu od 9,3 miliona evra odbio 27. marta, piše u odgovorima dostavljenim Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz suda.

Kako je potvrdio Borivoje Borović, jedan od advokata Lazovića, Sud je u obrazloženju odbijanja jemstva, između ostalog, naveo da je okrivljeni raspolagao računom od preko 40 miliona evra. Advokat tvrdi da taj račun ne postoji.

Lazović je skoro dve godine u pritvoru u Spužu, nadomak Podgorice, gde čeka početak suđenja.

Uhapšen je 18. jula 2022. nakon što je, kako je tada saopštilo SDT, u spisima Europola koji su im dostavljeni, označen kao pripadnik “Kavačkog klana”, koji se dovodi u vezu sa međunarodnim švercom kokaina. Sin je Zorana Lazovića, koji je do marta 2021. godine kada je smenjen, bio šef sektora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala.

“Kavački klan” je kriminalna grupa iz Kotora, koja je u sukobu sa konkurentskim “Škaljarskim klanom” od 2014., kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina, a u njihovom sukobu u proteklih sedam godina poginulo je više od 50 osoba.

Na osnovu spisa Europola u poslednje dve godine u Crnoj Gori je otvoreno više afera o potencijalnoj umešanosti visokih policijskih službenika u organizovani kriminal.

Izveštaji Europola su bazirani na presretnutim šifrovanim komunikacijama, koje su u aprilu dovele do hapšenja bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i njenog sina Miloša.

Lazović je saslušan o navodnom učešću u slučajevima policijske torture nad pritvorenim licima, u korist “Kavačkog klana” iz marta prošle godine, a koje je objavio portal Libertas.

U predlogu za jemstvo, navodi se da je njegov otac Zoran Lazović ponudio zemljište i objekte u Podgorici čiji je vlasnik 1/1 a čija je vrednost skoro pola miliona evra.

Nekretnine u Bijelom Polju vredne 470.00 eura ponudio je i stric okrivljenog, Dejan Lazović.

- Advertisement -

Da bi Petar Lazović izašao iz pritvora jemstvo od preko 8,1 milion su ponudile i dve podgoričke kompanije, upisom hipoteke nad nekretninama u njihovom vlasništvu. U predlogu za jemstvo navedeno je da su vlasnici kompanija prijatelji Petrovog oca Zorana Lazović.

Kompanija Razvrašje nudi zgrade i zemljište na Žabljaku od 672.000 evra, i Podgorici od 1,6 miliona.

Kompanija Gufo je kao jemstvo ponudila više poslovnih prostora i zgrada čija je vrednost 6,1 milion evra. Vlasnik kompanije je prema Centralnom privrednom registru Željko Garić.

Kurir.rs/RSE

Bonus video:

01:28
ZVICER JE POBEGAO JER JE BIO UPOZOREN OD STRANE NJIH! Stručnjaci: Ako krenete na kriminalnu grupu PUCAĆE U GLAVU bez ustezanja

Kurir

Najnoviji članci