Ne postoji ništa lepše od svežeg, domaćeg i hrskavog hleba. Recept koji je Lazar Kupreski iz Novog Sada predstavio Vojvođanima je hleb poznat kao “Mana Velika” i ima težinu od čak 22 kilograma.

Kako Lazar objašnjava, radi se o pravom domaćem hlebu pripremljenom po starim tradicionalnim receptima.

Lazar, koji je rođen u Mošorinu, naglašava da je ovaj hleb pripremljen na način koji osigurava njegovu ukusnost i teksturu sličnu onima koje su se pripremale nekada, a proces pripreme traje 24 sata.

“Postupak uključuje mešanje, premesivanje, zatim odmaranje u komori, dok se na kraju testo stavlja u kalup za pečenje. Ideju sam ‘preuzeo’ od jednog pekara iz Novog Sada, a u Turiji sam napravio najveći hleb na festivalu kobasica”, objašnjava Lazar.

Hleb Autor: T.M., Lazar Kupreski

Kako je Lazar naveo, hleb koji je napravio težio je 22 kilograma i bio je dužine 168 centimetara. Obećao je da će napraviti hleb dužine od 168 centimetara za Ginisovu knjigu rekorda i ispunio to obećanje.

Ovaj skromni mesar redovno poklanja užinu trudnicama i djeci, a kada su ga pitali da li se ikada desilo da ostane viška od toliko velikog hleba, Lazar je to demantovao.

“Nikada, ovaj hleb može nahraniti četrdeset ljudi, a za sve ove godine nije se desilo da ostane i parče. U svoj hleb stavljam i svoje kobasice koje pravim, pečem i prodajem. Već dvadeset i jednu godinu se bavim mesarstvom i sada sam stvorio proizvod koji je pravi užitak za sve: od hleba do kobasice”, ističe Lazar.

Lazar, koji je rođen u Mošorinu, bavi se preradom mesa već dvadeset i jednu godinu, a njegovi specijaliteti su toliko popularni da ih čak i u Turiji nazivaju “Srpskim kraljem”.

Kurir.rsT.M.