back to top
mojatv

Pesmom nas vodi u rat, dok ona stoji ispred vojske”: Stranci reaguju na Breskvicu i pesmu “Orlovo gnezdo

Pesma koja se takmiče za odlazak na Evroviziju, a o kojoj svi pričaju je „Orlovo gnezdo“ a izvodi je Breskvica.

Pored toga što ima najviše pregleda i najviše se sluša, ponela je sa sobom i mnoge kontraverze zbog teksta koji se bavi orlovima, gnezodom, crnim pitcama koje oko tog gnezda obleću, ali i sa nadom da će jednom otići.

Naravno, poređenja sa kosovskim problemom i pitanjem su svima odmah upale u oko. Mnogi se pitaju da li je ovakva pesma po pravilima Evrovizije, ali dok stignemo do toga, dežurni evrovizijski znalci sa Wiwibloga su proučili domaće predstavnike, a najviše su se zadržali kod Breskvice.

Njih dvojica su, sudeći po reakcijama, oduševljeni ali i vide prostora za napredak.

Pa je tako Vilijam rekao da ga melodija podseća na Game of thrones i da Bresvika (tako je pročitao njeno ime) sa ovom pesmom nosi sa sobom neki starinski osećaj:

„Ona zna šta je drama. Sa ovom pesmom povela nas je u rat, a ona je ispred svoje vojske. Zvuči kao da stiže iz fantazije. Može da bude iz Srbije, ali može i iz neke druge realnosti i stvarnost. Melodija i glas, kao da su feničanski, svakako nije muzika koju čujem u svakodnevnom životu“ kaže Vilijam, a osvrnuo se i na to da je Breskvica jako lepa, a da njena tetovaža izgleda kao orlovo gnezdo.

Njegov kolega Cinan, koji je očigledno makar poreklom sa ovih prostora, zna dobro Breskvičin dosadašnji rad. Dok je pesma išla, odplesao je sa srpskom zastavom, a onda i rekao koliko ga je ova pesma iznenadila.

„Svi smo očekivali rnb ili pop, ali ovo je bila prava pop-folk muzika sa rok uticajima“ a onda je rekao je „čistom“ srpskom da je „preljepa queen“ i da sa ovom pesmom ona je postala orao, a mi svi ostali živimo u njenom gnezdu.

Obojica su se složili da pesma ima dobar start ali i da mora da smisli dobar nastup, koji mora da bude veliki i grandiozan, da bude teatar koji nas vodi u tu fantaziju.

Orlovo Gnezdo zvanično izlazi na binu 27. februara

Što se tiče takmičenja, u prvom polufinalu (27. februar) nastupiće: Marko Mandić, M.IRA, Bojana x David, Lena Kovačević, Saša Báša i Virtual Ritual, Martina Vrbos, Filarri, Breskvica, Hristina, Ivana Vladović, Chai, Zorja, Kavala i Keni nije mrtav.

- Advertisement -

U drugom polufinalu 29. februara, nastupiće: Nadia, Hydrogen, Iva Lorens, Zejna, Filip Baloš, Nemanja Radošević, YANX, Kat Dosa, Džordži, Dušan Kurtić, Teya Dora, Konstrakta, Milan Bujaković i Durlanski.

Iz oba polufinala, plasman na finalno veče 2. marta izboriće po osam pesama. Na finalnoj večeri, odluku o pobedniku donosiće petočlani stručni žiri i gledaoci u odnosu 50/50. Kroz sve tri večeri, gledaoce će voditi: Dragana Kosjerina i Slaven Došlo sa glavne scene, kao i Kristina Radenković i Stefan Popović, koji će imati zadatak da razgovaraju sa takmičarima u bekstejdžu.

Najnoviji članci