POZOVITE OVAJ BROJ! PSIHOLOZI POMAŽU POSLE SAOBRAĆAJNIH NESREĆA: “Trauma i za preživele i za porodice nastradalih”

Od ponedeljka, 2. oktobra, sa radom će početi besplatan telefonski broj 0800-085-087, koji će biti dostupan radnim danima od 10 do 16 časova, a gde će svi oni kojima je potrebna psihološka pomoć nakon saobraćajnih nezgoda moći da je dobiju!

Ovo je novina koju je danas sa ponosom predstavilo Ministrarstvo unutrašnjih poslova Srbije, a zainteresovani će imati prilike da razgovaraju sa nekim od 70 psihologa, obučenih da pruže podršku žrtvama saobraćajnih nezgoda, kao i članovima porodica nastradalih ili povređenih, prijateljima i očevicima događaja.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Slaviša Lakićević, koji je učestvovao na konferenciji za medije na kojoj je broj predstavljen istakao je da su svi učesnici ovog projekat Agencija za bezbednost saobraćaja, Uprava saobraćajne policije, Društvo psihologa Srbije i Udruženje roditelja dece stradale u saobraćaju zajedno prepoznali potrebu da se realizuje projekat rehabilitacije žrtvama saobraćajnih nezgoda, odnosno da se pruži stručna pomoć u suočavanju sa problemom.

– Za žrtve saobraćajnih nezgoda posledice su trajne, traumatične, ne samo za povređene, nego i za celu porodicu. Veliki broj porodica trpi posledice saobraćajnih nezgoda i nakon gubitka člana porodice život nikada nije više isti – rekao je Lakićević i najavio da će policijski službenici, koji rade uviđaje u narednom periodu proći posebnu specijalističku obuku za pružanje psihološke podrške.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović rekao je da je u Srbiji u periodu od 2017. do 2021. godine u saobraćajnim nezgodama ukupno 102.000 ljudi izgubilo život, zadobilo lakše, ili teže povrede.

– Saobraćajne nezgode ostavljaju velike posledice – na društvo, na Srbiju, na okruženje – ne samo onoga ko je to lično doživeo, bez obzira da li je u pitanju lakša ili teža telesna povreda. Te posledice se osećaju u celom okruženju – istakao je Stamatović.

Prema njegovim rečima, u početku će se u četiri najveća grada u Srbiji – Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu – razgovori sa psiholozima zakazivati i održavati “jedan na jedan”.

(Kurir.rs)

Kurir

- Advertisement -

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci