Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite ove godine. Najlepša posna jela svakako su ona za koje je mali broj njih čuo i imao priliku da ih proba. Recepti su brojni, kao i za mnoga druga jela, ali uvek možete malo izmeniti recept i dobiti jedinstveno jelo. Zato pustite mašti na volju.
Ako želite da pripremite posne pihtije, imajte na umu da ih možete pripremati na najrazličitije načine: sa povrćem, sa ribljim filetima i pirinčem, sa prazilukom, pečurkama i mnogim drugim namirnicama.
Sastojci:
- 400 gr šampinjona
- 1 struk praziluka
- 2 šargarepe
- 2 supene kašike želatina
- 4 – 5 čena belog luka
- peršunov list
- so
- biber
- 1 l vode
Priprema:
Sveže pečurke, šampinjone operite i očistite, tako da im ostanu samo kapice. Zagrejte vodu i dodajte u nju malo soli. Kada voda provri, spustite očišćene pečurke i ostavite ih da viruckaju na umerenoj vatri oko 10 minuta. U međuvremenu očistite praziluk i šargarepu i isecite ih na kolutove. Zatim razmutite želatin u litri vode, prema uputstvu sa pakovanja. Potom iseckajte sitno peršunov list i beli luk, pa dodajte u razmućen želatin.
Ove pihtije je najbolje ređati u đuveč dok se ne stegnu, a i lakše ćete ih vaditi pred serviranje. Počnite sa ređanjem pihtija tako što ćete na dno poređati obarene kapice pečuraka. Zatim preko poređajte iseckani praziluk i šargarepu. Ovako poređane sastojke prelijte pripremljenim želatinom, i obavezno ga izravnajte. Ostavite ih da se dobro stegnu, pa secite na komade željene veličine.
(Kurir.rs/ReceptiZaSvakog/J.M.)
Pogledajte recept za sendvič kolače sa kokos filom: