REŠENA MISTERIJA KOJA JE DECENIJAMA OPSEDALA SVET? Čuveni umetnik Benksi dobio tužbu i mora da se pojavi na sudu, a ovo su detalji

Čini se da je konačno rešena misterija ko se krije iza umetničkog imena Benksi (Banksy). Naime, Benksi je jedan od najpoznatijih umetnika današnjice, a njegova dela već decenijama privlače pažnju javnosti. Umetnik je sve vreme uspeo da sačuva svoj pravi identitet tajnim.

Međutim, čini se da će se to promeniti. Britanska firma za izradu čestitki podnela je tužbu za klevetu na Visokom sudu pravde u Londonu protiv “umetnika poznatog kao Benksi” te firme koja proverava autentičnost njegovih umetnina, Pest Control Office Limite.

Novinar Ričard Iden, jedan od urednika na Daily Mailu, tvrdi da je Benksi pseudonim kojim se koristi 53-godišnji Robin Ganinhem (Gunningham). Taj čovek je imenovan kao prvi optuženik u gore navedenoj pravnoj tužbi, a njegov suoptuženik je kompanija Pest Control.

Robinovo ime učestalo se koristilo kada se nagađalo o stvarnom identitetu poznatog umetnika. Robin dolazi iz Bristola, Benksijevog rodnog grada. Nagađa se da će pravi Benksi biti primoran da se zbog tužbe pojavi na sudu i time pokaže ko je on zapravo.

Benksija nazivaju britanskim nacionalnim blagom, a njegovi grafiti krase ulice Londona, Pariza, Ukrajine… Njegova dela dostižu cenu od nekoliko miliona funti, ali javnost ne zna kako slavni umetnik zapravo izgleda ni koje mu je pravo ime.

Jedno od njegovih najpoznatijih dela je Devojka s balonom, a nedavno je na aukciji delo pod nazivom Brace Yourself! prodato za 2.032.000 američkih dolara (1.5 miliona evra), što je triput više od prvobitne procene, piše Index.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:21
UKLET DVORAC U BEOČINU! Umetnik koji je pričao samo sa golubovima, NA KRAJU UMRO OD NJIHOVOG IZMETA! Ćerka se ubila, RADNICA UDALA

Kurir

- Advertisement -

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci