back to top
mojatv

SEKA SABLIĆ JE ROĐENA U JEKU RATA I SIROMAŠTVU: Majka joj je bila Jevrejka, a evo šta kaže o novom sukobu koji je zadesio IZRAEL

Zašto ratuju Izrael i Palestina, kada je konflikt počeo i zbog čega? Samo su neka od pitanja. Napad Hamasa na Izrael iznenadio je ceo svet – i političare, i vojnike, i analitičare.

I kraljica humora i ponosna Jevrejka Jelisaveta Seka Sablić zatečena je događanjima u svetu.

“Užas. Šta drugo da vam kažem”, rekla je u kratkoj izjavi za Kurir proslavljena glumica.

Jelisaveta je rođena 13. juna 1942. godine u Beogradu za vreme Drugog svetskog rata. Otac Stevan rođen je u Maloj Gradusi, na Baniji, a majka Vera Avramović (rođena kao Meri Ašerović u Leskovcu i poreklom je sefardska Jevrejka.

– Rođena sam u Beogradu, na Čuburi, u bolnici koja danas nosi naziv “Za majku i dete” u Tiršovoj ulici. Rodila sam se 1942. godine, u jeku rata i najstrašnijih opasnosti za mene, moju majku i oca, jer moja majka je bila Jevrejka – Sefardkinja sa Dorćola. Nikada tokom rata nije nosila žutu traku. Kada se udala za mog oca, Stevana, hrišćanina i preselila na Čuburu, roditelji su je se odrekli. Nije imala kontakta s njima sve dok njenu familiju, pet sestara sa decom, nisu odveli u logor na Sajmište – rečenice su iz autobiografije ove talentovene glumice “Moja mala autobiografija”.

Život je bio surov tih godina prošlog veka. Seka to dobro pamti. u svojom monografiji se prisetila i momentata koje je tokom rata proživljavala.

– Moj otac je poreklom sa Banije, pa smo često porodično odlazili u njegovo selo koje se zove Mala Gradusa. Tamo su ljudi bili još gladniji nego mi u gradu, tako da im je otac često slao pakete iz Beograda. Moglo bi se reći da je celo moje detinjstvo zapravo bilo lepo. Obeleženo siromaštvom, ali bez muke, bez gladi. Otac je radio i brinuo da uvek budemo siti. S druge strane, moja majka uvek je želela da izađe – u pozorište, u bioskop, bila je željna “provoda”, “luksuza”…Tako sam ja, kao mala, stalno govorila kako ću biti bogata. “Kad porasteš, šta ćeš biti?” – “Biću bogata!” Naravno, u realnosti je ispalo potpuno suprotno od toga, iako sam ostala pri stavu da je veoma važno obezbediti dostojan život koji ne podrazumeva poniženja. Međutim, kako sam odrastala, sve više su me zanimale nematerijalne vrednosti- pišu “Novosti”.

Nakon rata, Sekin otac Stefan, važio je za zakletog antikomunistu, ali je bio dobar majstor i nije bio politički nagažovan, pa nije trpeo posledice. Čak je i jedan ministar bio njegov redovni mušterija, s obzirom na to da je Sekin tata radio kao krojač.

Seka je završila osnovu školu “Sveti Sava”, a nakon toga je pisala “Četrnaestu beogradsku Gimanziju”. Kako piše u njenoj biografiji bavila se muzikom, svirala klavir, ali i pohađala literalnu i glumačku sekciju.

Završila je gimnaziju i Fakultet dramskih umetnosti 1965. godine, kao najbolji student u klasi Mate Miloševića. Za vreme gimnazijskih dana bila je jedan od osnivača amaterskog pozorišta Dadov, a po završetku fakulteta debituje u Pozorištu “Boško Buha”.

Iako je majka nagovarala da upiše dakltilografiju, Seka nikada nije odustajala od svog talenta. Njene uloge su se ređale, jedna za drugom. Rodila je i sina Stefana Sablića koji je reditelj.

- Advertisement -

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Egona Savina. Postdiplomske studije pozorišne režije nastavio je na univerzitetu u Tel Avivu. Stefan je i umetnički direktor Jevrejskog kulturnog centra “Oneg Šabat”. Do danas je režirao niz predstava, a u “Lažljivici” u Atelje 212 igra i njegova majka Seka.

Kurir.rs

Bonus video:

01:35
GLUMAČKA LEGENDA OTKRIVA ŠTA JE KLJUČNO ZA USPEH U GLUMI! Seka Sablić na dodeli nagrade Zlatni pečat: OVO MI GOVORI DA SAM ŽIVA

Kurir

Najnoviji članci

VIDEO: Snimak nepregledne kolone kamiona kod Šida – Roba ne smije čekati, kamion mora voziti

Na granici između Hrvatske i Srbije formirane su kilometarske kolone, a društvenim mrežama već...

Pukla ljubav između Madone i njenog 30 godina mlađeg dečka: Razlog raskida jednostavan – “Sve je propalo…” (FOTO)

Kraljica popa Madona (65) i boksaški trener Džoš Poper (30) su raskinuli nakon godinu...

OD SEDAM TAKMIČARKI 12 MEDALJA: Impresivan uspjeh gimnastičarki iz Paraćina

MEĐUNARODNI turnir "Nove zvezde", održan juče u Sofiji (Bugarska), bio je veoma uspešan za...

ŽENA POGINULA U NESREĆI KOD ZRENJANINA: Automobil udario u nju i dvoje djece, jedno teško povrijeđeno

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu su uhapsili M. M. (42) iz okoline Novog...

VIDEO: Snimak nepregledne kolone kamiona kod Šida – Roba ne smije čekati, kamion mora voziti

Na granici između Hrvatske i Srbije formirane su kilometarske kolone, a društvenim mrežama već...