SRBIN “RADIO” SA NAJVEĆIM KLANOM U BRAZILU: Detalji hapšenja Balkanskog kartela, povezani sa OPAKOM ZATVORSKOM bandom (FOTO)

U okviru operativne radne grupe “Balkanski kartel”, u koordinisanoj međunarodnoj akciji, u Brazilu je uhapšeno 16 osoba. Neki od privedenih su povezani s organizacijom “Primeiro Comando da Capital”, koja važi za jednu od najvećih kriminalnih grupa u Brazilu.

Naime, Primeiro Comando da Capital (PCC) broji oko 29,4 hiljade članova koji su aktivni u 22 od 27 brazilskih saveznih država. Osim toga, širi svoje aktivnosti u susedne zemlje poput Bolivije, Paragvaja i Kolumbije.

Ova organizacija je najaktivnija u Sao Paolu, gde ima preko 8 hiljada članova i prisutna je u čak 90 odsto zatvora u toj oblasti.

Kada je osnovana kriminalna organizacija?

PCC je osnovan 31. avgusta 1993. godine od strane osam zatvorenika u zatvoru Kazneno-popravnog zavoda u Taubatéu, poznatog kao ‘Piranhão’, smeštenog 130 kilometara udaljenog od grada Sao Paula.

Početno je nastao kao zatvorska grupa koja se borila za prava zatvorenika, ali se brzo proširio i postao aktivna izvan zatvora. Organizacija je poznata po trgovini drogom, oružanim pljačkama, ubistvima i drugim kriminalnim aktivnostima.

Trenutni vođa grupe je Marko Vilians Herbas Kamačo, poznatiji kao Markola.

Pobune u zatvorima

Postali su prepoznatljivi tokom pobuna u zatvorima 2000. godine i velike pobune 2001. koja je obuhvatila 29 zatvora, kao osveta zbog prebacivanja ključnih vođa grupe.

Prihodi od ovog poslovanja koriste se za finansiranje aktivnosti grupe, uključujući nabavku hrane, transporta, osnovnih potrepština, sredstava za pljačke, oružja, i tako dalje.

Članovi grupe, koji uplaćuju članarine, mogu ostvarivati lične dobitke, pod uslovom da ne ugrožavaju operacije grupe ili njenog članstva. Ovi individualni poslovi članova PCC-a generišu dodatne resurse koji doprinose većem uspehu same frakcije. Što je veći broj partnera i što je mreža šira, to se teži ka većim dobitcima.

- Advertisement -

Poslovni model vezan za trgovinu drogom se transformisao kada je PCC proširio svoje aktivnosti i počeo se baviti veleprodajnom prodajom narkotika. Što je veći broj partnera u različitim državama, to su i veći profili.

Srbin vođa narko klana

Podsetimo, u međunarodnoj akciji, sprovedenoj u okviru Evropolove operativne radne grupe “Balkanski kartel”, u Brazilu je uhapšeno je 16 osoba, pripadnika organizovane kriminalne grupe koja se tereti za trgovinu kokainom, među kojima je i srpski državljanin za koga postoji osnov sumnje da je vođa ove OKG.

Nakon godinu i po dana zajedničkog napornog rada policija sa obe strane Atlantskog okeana, brazilska policija 5. oktobra izvršila je pretres na više lokacija i uhapsila 16 lica, od kojih su neka, kako se sumnja, bili povezana sa kriminalnom organizacijom “Primeiro Comando da Capital”, dok se srpski državljanin uhapšen zbog sumnje da je bio organizator ove OKG sumnjiči za organizovanje brojnih pošiljki narkotika između dva kontinenta.

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

03:49
Uhapšeno 13 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa koje su funkcionisale kao „Balkanski kartel“

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci