back to top
mojatv

ŠTA OVO ZNAČI ZA NOVAKA ĐOKOVIĆA? ATP povukao radikalan potez, tenis više nikad neće biti isti

Osvajanjem mastersa u Parizu po sedmi put u karijeri Novak Đoković je zaokružio svoj 40. pehar na turnirima iz ove serije od početka karijere. Pored trofeja i 400 dodatnih bodova koji su ga doveli nadomak prvog mesta do početka nove sezone, srpski as je sebi obezbedio i lepu sumu novca.

шта ово значи за новака ђоковића? атп повукао радикалан потез, тенис више никад неће бити исти

FOTO: Tanjug/AP

Preko 950 hiljada dolara je nagrada namenjena pobedniku, a nakon promena koje je ATP uveo za 2024. godinu te sume će na svim mastersima biti i drastično veće.

Naime, dve važne odluke doneo je ATP na kraju ove sezone. Godišnji bonus za igrače je povećan za 2023. na 33,5 miliona dolara, za 12,2 miliona više nego što je bilo do sada, ali druga odluka je još važnija. Prvi put u istoriji turniri će profit deliti sa teniserima.

Kako objašnjavaju u Asocijaciji teniskih profesionalaca, od ove godine turniri više neće zadržavati zaradu sa sebe nego će je deliti sa svojim proizvođačima – 50:50. Ovu želju je Andrea Gaudenci, predsednik ATP, zagovarao od prvog dana svog mandata 2020. Verovatno su problemi zbog korone malo odložili njeno uvođenje, ali sada je kucnuo čas.

I povećanje bonusa koji se vezuje za učešća na mastersima 1.000, posledica je zarade ovih turnira u prošloj sezoni. Novac će se deliti u skladu za rezultatima na ovim takmičenjima. Ovaj bonus nema veze sa nagradnim fondovima i praktično predstavlja duplu zaradu za tenisere.

šta ovo znači za novaka đokovića? atp povukao radikalan potez, tenis više nikad neće biti isti
Foto arhiva VN

 

U ATP objašnjavaju koja će formula biti primenjena u ovoj godini. Kompletan profit od 12,2 miliona dolara deli se sa brojem poena za svetsku listu na mastersima. U ovoj sezoni količnik iznosi 300 dolara i toliko vredi jedan poen. Ko je osvojio deset poena dobiće 3.000 dolara. Po toj računici titula će donositi 300.000 hiljada dolara bonusa.

U skladu sa odlukom o podeli zarade, igrači će prvi put imati uvid u prihode turnira. Do sada je to bila poslovna tajna za njih. Sve što neko takmičenje zaradi preko uloženog, a tu spada i nagradni fond, biće podeljeno sa teniserima.

- Advertisement -

ATP ističe i veliki porast zarade celog Tura. Nagradni fondovi u ovoj godini su povećani u odnosu na prošlu za 37,5 miliona dolara i kada se tome doda povećanje bonusa za 12,2 miliona, dobija se rast premija za oko 50 miliona.

Ističe se da je ovaj porast direktna posledica odluke o promeni formata mastersa u Madridu, Rimu i Šangaju, jer je njihovo trajanje povećano na 12 dana, a žrebovi prošireni sa 56 na 96 učesnika. Od 2025. se planira ista reforma u Kanadi i Sinsinatiju, tako da se očekuje još veći profit. Samo će Monte Karlo i Pariz zadržati sadašnji format od sedam dana trajanja, dok se priče o navodno dogovorenom mastersu u Rijadu ne pominju.

ATP planira da sličnu formulu uvede i na turnirima serije 500 i 250, dok je na grend slemovima to nemoguće jer su takmičenja velike četvorke nezavisna i sami kreiraju svoje nagradne fondove, piše “Sport klub”.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv “Novak, pariske priče”. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Najnoviji članci