back to top
mojatv

SVET VIĐEN DEČJIM OKOM: Izložba radova Saše Marjanovića “Preobražaj” u Modernoj galeriji Valjevo

U MODERNOJ galeriji Valjevo otvorena je izložba radova Saše Marjanovića “Preobražaj” nastalih od 2007. do 2023. godine koji se mogu grupisati u četiri tematske celine.

СВЕТ ВИЂЕН ДЕЧЈИМ ОКОМ: Изложба радова Саше Марјановића Преображај у Модерној галерији Ваљево

FOTO: Privatna arhiva

U pitanju su ciklus posvećen prikazima arhitekture, trodimenzionalni objekti – galerija portreta u korelaciji sa antičkim mitom o Gorgoni, dela zasnovana na narativima narodnih pripovetki i predstavama o detinjstvu.

– Izložio sam u Modernoj galeriji Valjevo slike iz faze koja mi je možda najinteresantnija, sa motivima iz narodnih pripovetki, koje su samo jedan povod, impuls za nastajanje novih dela – rekao je slikar Saša Marjanović. – Nisam želeo da to bude puka ilustracija, već je to samo povod za jednu moju likovnu avanturu. Stvaralac sam koji se konstantno menja. To je krenulo od ranog perioda, uvek sam imao tri, četiri linije koje sam pratio.

O umetniku

OVO je prva samostalna izložba Saše Marjanovića u Modernoj galeriji Valjevo, a do sada je izlagao kolektivno. Rođen je 1976. godine u Majdanpeku, magistrirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je prethodno diplomirao na Odseku za slikarstvo u klasi profesora Gordana Nikolića. Do sada je imao više od 20 samostalnih i 40 grupnih izložbi, dobitnik je više nagrada za crtež, akvarel i minijaturu.

Književnik Vojislav Karanović u tekstu kataloga izložbe upitao je koju to priču on želi da ispriča, kada se razmišlja o umetničkoj avanturi i radovima Saše Marjanovića. Da li njegova dela upućuju poziv na unutrašnji preobražaj i kakav?

– Saša Marjanović ipak nije puki hroničar, neko ko želi samo da zabeleži prelaz iz dečjeg u svet odraslih – ističe Karanović. – On je svestan punoće dečjeg pogleda i doživljaja sveta. Svestan je i veličine gubitka koji doživljavamo kada to ostavimo i zakoračimo u svet odraslih. Otud je na slikama i crtežima sa tom tematikom prisutan osećaj blage jeze i nestvarnosti. Otud seta i melanholija kojom odišu ovi radovi. Setu i melanholiju otkrivamo i na radovima kojima naš slikar priziva prizore vlastitog detinjstva.

Prizori sećanja i mašte

– IZBRAZDANO tlo, koje podseća na površinu rudokopa – Marjanović je prve dane života proveo u okolini rudnika u Majdanpeku – zgrade i ograde koje imaju karakter realnih predmeta, ali su takođe obavijeni nekom nestvarnom atmosferom, koja kao da sugeriše da su to tek lelujavi prizori prizvani sećanjem, govore o jednom drugačijem preobražaju – navodi Karanović. – Reč je o prelasku realnih predmeta u slike i prizore sećanja i mašte. Pokušaj da se likovnim sredstvima uhvati taj preobražaj podariće radovima Saše Marjanovića metafizičku auru.

- Advertisement -

Najnoviji članci

JEZIVI SUDAR KAMIONA I AUTOBUSA NOĆU NA IBARSKOJ MAGISTRALI: Dvoje povrijeđenih hitno prevezeno u čačansku bolnicu (FOTO)

Tokom noći na Ibarskoj magistrali u selu Mrčajevci došlo je do teškog sudara kamiona...

DRAMA U HRVATSKOJ: Žena uhapšena zbog remećenja javnog reda i mira, vrijeđanja policije i premijera PLENKOVIĆA

Državljanka Hrvatske uhapšena je zbog remećenja javnog reda i mira u stambenoj zgradi, a...

Zemljotres zatresao Srbiju rano jutros: U ovom gradu zabilježeno 2,1 po Rihteru

BEOGRAD - Aparati Seizmološkog zavoda Srbije zabeležili su rano jutros slab zemljotres na području...

POČINJE STERIJINO POZORJE SA PREDSTAVOM “BILO JEDNOM U NOVOM SADU”: Glumac drži besedu, a novost je filmski program.

Predstavom Novosadskog pozorišta "Bilo jednom u Novom Sadu" u režiji Andraša Urbana, večeras će...

JEZIVI SUDAR KAMIONA I AUTOBUSA NOĆU NA IBARSKOJ MAGISTRALI: Dvoje povrijeđenih hitno prevezeno u čačansku bolnicu (FOTO)

Tokom noći na Ibarskoj magistrali u selu Mrčajevci došlo je do teškog sudara kamiona...