back to top
mojatv

“TAJNA KAMENE DEVOJKE”: Manifestacija će prvi put biti održana u malozvorničkom Podzemnom gradu Karađorđevića

MALI ZVORNIK – Manifestacija ‘’Tajna Kamene devojke’’ biće održana prvi put 12. aprila u malozvorničkom Podzemnom gradu Karađorđevića. Cilj je da se podseti na vreme kada je pre 83 godine ovde, prvi i jedini put, boravio Petar Drugi Karađorđević, aprila 1941. godine posle napada Nemačke na tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju.

Predviđeno je da toga dana, u 14 časova, bude otvorena izložba ‘’Radio u podzemnom gradu’’, Miodraga Gligorića, povodom sto godina radiofonije u Srbiji, izvedena monodrama ‘’Kraljev put’’ u kojoj igra glumac Vladimir Balašćak, istorijsko predavanje ‘’Tajna Kamene devojke’’ održaće istoričar profesor Zoran Tošić, a od pola pet do šest sati uveče biće otvorena vrata ovog kompeksa i zainteresovanim posetiocima omogućen besplatan obilazak ‘’tajnog grada’’ u šupljoj steni. ‘’Tajnu Kamene devojke’’ organizuje Turistička organizacija opštine Mali Zvornik, uz podršku lokalne samouprave.

‘’Kamena devojka“, kako je glasila šifra pod kojom je objekat građen po nalogu kralja Aleksandra Karađorđevića u tajnosti od 1930. do 1934, ima ukupnu površinu oko 5.000 metara kvadratnih, od kojih je oko 3.000 korisne, oko 1.500 metara hodnika i 75 prostorija.

Posle atentata u Marseju sve je prekinuto, a do tada su dve trećine objekta završene. Aleksandar nikada nije kročio na ovo mesto, ali jeste njegov sin Petar Drugi Karađorđević, od 9. do 12. aprila 1941. i iz Podzemnog grada je otišao u izgnanstvo.

Podzemni grad je najvažniji istorijski objekat na području Malog Zvornika, a posetioce dočekuje trenutna postavka u kojoj mogu videti prostorije opremljene delovima nameštaja i predmetima iz doba Kraljevine Jugoslavije, a tu su primerci oružja, mape, novine, zastave, kreveti, slike i slično.

Kurir.rs/T.I

Kurir

Najnoviji članci