back to top
mojatv

TIRAMISU OD LIMUNA JE NOVA OSVEŽAVAJUĆA POSLASTICA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI: Lako se pravi, a lagani kolač se prosto TOPI U USTIMA

Tiramisu od limuna vrlo je osvežavajuć i jednostavan za pripremu.

Tiramisu od limuna se pravi sa kremom od limuna, limunovog sirupa i maskarpone sira. Možda ćete želeti da probate i tiramisu sa breskvama. Odličan je za svečane prilike i evo kako se pravi tiramisu od limuna!

Sastojci:

dva pakovanja piškota

Za krem od limuna:

190 ml limunovog soka
250 g šećera
4 jajeta
4 žumanca
1/8 kašičice soli
130 g neslanog putera, isečenog na kockice
1/2 kašičice ekstrakta vanile

Za sirup od limuna:

190 g šećera
3 trake limunove kore
63 ml limunovog soka
80 ml likera limončela

Za maskaropone sloj:

250 ml slatke pavlake
60 g šećera u prahu
680 g maskarpone sira
1 kašika limunove kore

Napravite krem od limuna

- Advertisement -

Za krem od limuna pomešajte limunov sok, beli šećer, jaja, žumanca i so u velikoj šerpi. Kuvajte, neprestano mešajući, na srednjem nivou dok se smesa ne zgusne i ne počne da mehuri. Kuvajte na srednjoj temperaturi još 2 minuta. Sklonite sa vatre. Procedite kroz sitno sito u srednju posudu. Umešajte puter i vanilu. Pokrijte površinu plastičnom folijom. Ostavite u frižideru 1 do 2 sata ili dok se ne ohladi.

Napravite sirup

Pomešajte šećer, limunovu koru, limunov sok i limončelo u malom loncu. Dovedite do ključanja na srednje jakoj vatri, povremeno mešajući. Kuvajte dok se šećer ne rastopi. Izvadite limunovu koru. Prebacite sirup u staklenu staklenu činiju i ostavite na stranu da se ohladi.

Napravite maskarpone sloj

U velikoj posudi umutite krem i šećer u prahu dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Ostavite na stranu. Umutite maskarpone i limunovu koricu u izuzetno velikoj činiji dok se ne sjedine i ne postanu kremasti. Umešajte krem od limuna. Stavite šlag u mešavinu maskarponea u tri serije, lagano mešajući dok se sve ne sjedini.

Sastavite kolač

Rasporedite polovinu piškota u jednom sloju na dno posude za pečenje. Polovinu sirupa obilno nanesite četkom. Prelijte piškote polovinom preostalog krema od limuna. Pola fila od maskarponea stavite preko krema od limuna. Ponovite sa preostalim piškotama, kremom od limuna i punjenjem od maskarponea. Prelijte rezervisani krem od limuna preko tiramisua. Pokrijte plastičnom folijom i ohladite u frižideru najmanje 8 sati ili preko noći pre serviranja. Uživajte u tiramisuu od limuna!

(Kurir.rs/Stvar ukusa/T.B.)

Bonus video:

04:14
Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača

Kurir

Najnoviji članci