USVOJENA DEKLARACIJA U GRANADI: Podrška Evropske unije Ukrajini i proširenju, ali bez pominjanja datuma

POSLE neformalnog sastanka Evropskog saveta u Granadi danas saopšteno je da je usvojena deklaracija u kojoj se navodi da su se lideri Evropske unije, okupili da označe početak procesa definisanja opštih političkih pravaca i prioriteta Unije za godine koje dolaze, postavljajući strateški pravac delovanja za oblikovanje zajedničke budućnosti u korist sve. Potvrđena je podrška Ukrajini i proširenju, ali bez pominjanja kada bi nove članice mogle da postanu deo EU.

усвојена декларација у гранади: подршка европске уније украјини и проширењу, али без помињања датума

Foto AP

U tekstu piše da se ponavlja “prvobitno obećanje evropskog projekta da osigura mir, stabilnost i prosperitet za naše građane, vođeni našim vrednostima i principima, osnovnim pravima, demokratijom i vladavinom prava”.

– Strateška agenda dogovorena u junu 2019. bila je naš vodič za akciju. Pandemija i rat Rusije protiv Ukrajine testirali su našu otpornost, naglašavajući potrebu da Unija unapredi svoj suverenitet i navodeći nas da donosimo važne odluke da zaštitimo naše ljude i naše ekonomije. Posle našeg sastanka u Versaju, postupili smo odlučno. Ugroženi energetskim ucenama, uveliko smo smanjili naše zavisnosti i diverzifikovali naše izvore. Suočeni sa zaoštravanjem lanaca snabdevanja i međunarodnom konkurencijom, ojačali smo našu ekonomsku bazu. Odlučni da preuzmemo veću odgovornost za sopstvenu bezbednost i odbranu i da pomognemo Ukrajini, ojačali smo kapacitete Evrope. Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu i njen narod koliko god bude potrebno. Takođe smo potvrdili da budućnost naših ambicioznih članica i njihovih građana leži u Evropskoj uniji – navodi se u dokumentu. – Mora se uraditi više. U Granadi smo razgovarali o ključnim prioritetima i akcijama potrebnim za snažnu, dinamičnu, konkurentnu i kohezivnu Evropu u svetu koji se menja.

U tekstu je navedeno da će biti pojačana saradnja sa partnerima iz svih regiona sveta kako “bismo zaštitili i unapredili međunarodni poredak zasnovan na pravilima sa Ujedinjenim nacijama u njegovoj srži, uneli više pravičnosti u multilateralni sistem i sprečili njegovu dalju fragmentaciju”.

– Proširenje je geostrateško ulaganje u mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet. To je pokretač za poboljšanje ekonomskih i socijalnih uslova evropskih građana, smanjenje dispariteta među zemljama i mora da neguje vrednosti na kojima je Unija zasnovana. Gledajući unapred u izglede za dalje proširenje Unije, i EU i buduće države članice moraju biti spremne. Članice koje teže treba da pojačaju svoje reformske napore, posebno u oblasti vladavine prava, u skladu sa prirodom procesa pristupanja zasnovanom na zaslugama i uz pomoć EU. Paralelno, Unija treba da postavi neophodne unutrašnje temelje i reforme. Postavićemo naše dugoročne ambicije i načine da ih ostvarimo. Pozabavićemo se ključnim pitanjima vezanim za naše prioritete i politike, kao i našu sposobnost da delujemo. Ovo će učiniti EU jačom i ojačaće evropski suverenitet – piše u Deklaraciji.

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

- Advertisement -

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

ODLOŽENO SUĐENJE DIJANI HRKALOVIĆ: Na sudu se nije pojavio njen advokat Vladimir Đukanović

Suđenje bivšoj državnoj sekretarki u MUP-u Srbije Dijani Hrkalović odloženo je danas pred Specijalnim...

OVO JE MARKO, HEROJ KOJI JE ZAUSTAVIO VOZ “Video sam varnice i shvatio da nešto ne valja: SKOČIO SAM NA VAGON

- Čekao sam da voz prođe i uočio sam iskre iz zadnjih točkova pa...

POJAVILA SE ŠUGA U OSNOVNOJ ŠKOLI KOD PROKUPLJA: Odmah obustavljena nastava, obolela deca na kućnom lečenju

U isturenom odeljenju prokupačke Osnovne škole „Nikodije Stojanović Tatko“ u selu Donja Rečica zabeleženo...

PLESALA ISPRED OLTARA U HALJINI KOJA JEDVA PREKRIVA TELO: Pevačica spotom iz crkve razbesnela vernike, a ovim je ZGROZILA SVE

Bivša Diznijeva zvezda Sabrina Karpenter (24) snimila je spot za pesmu kojim je uznemirila...

ODLOŽENO SUĐENJE DIJANI HRKALOVIĆ: Na sudu se nije pojavio njen advokat Vladimir Đukanović

Suđenje bivšoj državnoj sekretarki u MUP-u Srbije Dijani Hrkalović odloženo je danas pred Specijalnim...

OVO JE MARKO, HEROJ KOJI JE ZAUSTAVIO VOZ “Video sam varnice i shvatio da nešto ne valja: SKOČIO SAM NA VAGON

- Čekao sam da voz prođe i uočio sam iskre iz zadnjih točkova pa...