ZA MUZEJE MISLIMO DA SU MRTVA MESTA, A MOGU DA BUDU VEOMA ŽIVA: Vjera Mujović o pokretanju jedinstvenog festivala u BEOGRADU

Kulturna ponuda Beograda i Srbije postaće bogatija za novi pozorišni festival, koji je pokrenula glumica Vjera Mujović. Od 13. do 16. novembra na nekoliko lokacija u glavnom gradu publika će moći da poseti Muzeteu, prvi međunarodni festival muzejskog teatra, i da vidi najbolje od domaće produkcije, ali i gostovanja umetnika iz Izraela i Nemačke. Za Kurir glumica otkriva kako je došla na ovu neobičnu ideju da pozorište preseli u nove prostore.

Šta nas čeka na prvom izdanju festivala?

– Četiri muzeja i osam predstava, a njih sedam boriće se za nagrade. Festival će otvoriti u ponedeljak veče u Konaku kneginje Ljubice Nina Mazur, koja kaže: “Muzeji pripadaju prošlosti, teatar sadašnjosti, a zajedno stvaramo budućnost”, a ja na to dodajem: “Živeo teatar, živela igra koja muzeje obasjava nekom novom dramskom svetlošću!” Muzejski teatar neguje kulturnu baštinu i priča neke važne priče. Nije ovde poenta da glumci dobijaju nove prostore za igru, već da mi na ovaj način obogaćujemo muzeje i njihovu ponudu.

Prvog dana ste u Konaku kneginje Ljubice?

– Festival će otvoriti glumac Nikola Šurbanović s monodramom “Vetar i zastave”, a zatim sledi “Ester” Tatjane Kazanovski, koja dolazi iz Tel Aviva. Drugi dan se selimo u Etnografski muzej, gde će publika moći da vidi Vanju Milačić i Ljiljanu Jakšić kao Nadeždu Petrović i Mariju Mokranjac. Treći dan se selimo u Muzej nauke i tehnike (Skenderbegova 51), gde ćemo izvesti predstavu “Pupin – poslednji san” i Aristofanov komad “Lizistrata” s gostom iz Nemačke Aleksejem Borisom. Boris igra više do 12 uloga. On prikazuje žensku borbu za mir. Festival se završava u Domu Jevrema Grujića, gde se na kraju izvodi komad Jelene Kajgo “Dve žene i jedan rat”. Muzejski teatar mene lično baš veže za ovo mesto, gde se zatvara festival, jer smo tu Rada Đuričin i ja igrale “Malu crnu haljinu”.

Kako se rodila ideja za ovakav festival?

– Iz moje prakse. Igram četiri predstave u muzejima. Međutim, mene je jedna druga stvar fascinirala. Bila sam u Ukrajini, u muzeju posvećenom Bulgakovu, koji više ne postoji i ne žele sada da ga se sećanju. U ulici sličnoj našoj Skadarliji bio je muzej i tri starije glumice su na raznim stranim jezicima vodile svoju turu. To mi je bilo lepše nego mnoge predstave koje sam gledala. Išla sam na tri izvođenja i svaki put sam plakala. Sve to me je navelo da odnos prema muzejima može da bude drugačiji. Mislimo da su to mrtva mesta, a mogu da budu živi. Nasledila sam i sjajnu ulogu kneginje Ljubice od Nataše Popovski, koja nas je prerano napustila.

Ko će birati najbolje predstave?

– Žiri festivala čine Nina Mazur, dramaturg i pozorišni kritičar iz Hanovera, Nemačke, Gordana Goncić, dramaturg, Jelena Medaković, direktor Muzeja grada Beograda, Jadranka Đorđević, turizmolog, i Andrija Daničić, glumac. Videćemo kako publika reaguje. Nadam se da će Beograd postati prestonica jednog festivala kakav ne postoji u regionu, a malo je takvih u svetu.

Šta vam je želja nakon festivala?

– Da ožive još neki muzeji i da u ponudi imaju ovakve forme.

- Advertisement -

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci