back to top
mojatv

ZORANU NOVO SUĐENJE: Odlukom Apelacionog suda u Beogradu Marjanoviću ukinuta prvostepena presuda

APELACIONI sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu Zoranu Marjanoviću, po kojoj je kriv za ubistvo supruge i naložio da mu se ponovo sudi. Na sednici, koja je održana još 3. oktobra ove godine, navedeno je da prvostepeni sud, koji je Marjanovića osudio na 40 godina robije, nije priložio dokaze o njegovoj krivici.

зорану ново суђење: одлуком апелационог суда у београду марјановићу укинута првостепена пресуда

Foto: I. Marinković

Marjanović je isti taj dan pušten na slobodu, a juče je osvanulo i obrazloženje Apelacije za ovakvu odluku, koja je usledila posle razmatranja žalbe advokata okrivljenog.

Apelacija navodi da je obrazloženje prvostepene presude po kojoj je Marjanović kriv – nejasno i nerazumljivo, jer se navodi da je suprugu Jelenu ubio na svirep i podmukao način, ne navodeći u čemu se sastoje ove okolnosti.

Takođe, po mišljenju Apelacije, prvostepeni sud kada govori o tragu krvi koji je pronađen na zadnjem sedištu automobila, a koji pripada Jeleni Marjanović, nema odgovor kako je do njega došlo i kako se povezuje sa ostalim dokazima.

Dalje, zaključuje se da je prvostepeni sud prihvatio nalaze i mišljenja sudskih veštaka, a potom, u obrazloženju presude, dao sopstvenu ocenu u pogledu zatečenog traga krvi na grani u vidu slivanja sa strane kanala bliže nasipu, kao i zaključak da li bi na odeći okrivljenog morali da se nalaze tragovi krvi, nalazeći da sudski veštak koji je po profesiji biolog – genetičar nije kompetentan da se izjašnjava o tragovima krvi na odeći.

OČEKIVANAODLUKA

ADVOKAT Stefan Jokić, jedan od četvorice branilaca Zorana Marjanovića, kratko je, za “Novosti”, prokomentarisao odluku i obrazloženje Apelacionog suda:

– Ovo je za nas očekivana odluka, jer je odbrana od prvog trenutka tvrdila da Zoran Marjanović nevin i da nema nijednog dokaza da je on ubio svoju suprugu Jelenu, kako je to prvostepeni sud pokušao da dokaže i nije uspeo. Oni su čak negirali zaključke veštaka, koji su išli njemu u prilog, a koje je angažovalo tužilaštvo. Sada nam sledi drugo poluvreme. Ponovo tvrdim: Marjanović je nevin i to ćemo ponovo dokazati. 

Takođe, prvostepeni sud navodi da sudski veštaci medicinske struke izvode pogrešan zaključak o tragu krvi na granama na suprotnim stranama obale, neposredno iznad traga okliznuća. Veštaci su tvrdili da je on – “najverovatnije nanet od strane izvršioca” – zanemarujući pritom da je sudski veštak medicinske struke na glavnom pretresu upitan za mogućnost da li je ovaj trag krvi potekao od oštećene odgovorio: “Sasvim sigurno je da taj trag krvi koji je pronađen sa druge strane kanala na granama drveća nije nanet od strane oštećene, već da je to trag koji je naneo povredilac nakon izlaska iz kanala”.

- Advertisement -

Pored ovoga, Apelacija nalazi i da u obrazloženju prvostepene presude nije naznačeno na koji način je Zoran Marjanović učinio nedostupnim svoj mobilni telefon u kritičnom periodu.

Najnoviji članci