back to top
mojatv

DEČAK IZ NOVOG SADA KOG ZOVU UBICOM OPET POBEGAO IZ USTANOVE: Iste večeri počinio tešku pljačku?

Jedan od dečaka ubica iz Novog Sada V.N. (13), koji je zajedno sa bratom Z.N. (11) osumnjičen da je prošle godine na smrt pretukao Todora Šunjku (75) u Tovariševu te da je počinio više od 40 pljački ponovo je na slobodi.

Kako saznaje Blic, on je pobegao iz jedne ustanove za decu i mlade u Beogradu gde je bio smešten nakon što je uhvaćen posle bekstva iz novosadskog Centra za socijalni rad.

On je pobegao iz Beograda 5. aprila i iste večeri je počinio tešku krađu u Novom Sadu, a policija intenzivno traga za njim.

– Osnovano se sumnja da je V.N. iz jedne poznate novosadske knjižare u kojoj se, između ostalog, održavaju koncerti i književne večeri, opljačkao veću sumu novca. Taj dečak je više puta zajedno sa bratom bežao iz novosadskog Centra za socijalni rad koji je ustanova otvorenog tipa zato što su obojica maloletnici i ne mogu biti smešteni u ustanovu zatvorenog tipa jer nisu krivično odgovorni dok ne napune 14 godina. Svaki put kada su pobegli, počinili su više krivičnih dela, mahom pljački – podseća izvor blizak istrazi.

Dodaje da je, prema saznanjima policije, u par navrata već bežao i iz Zavoda za vaspitanje dece i omladine u Beogradu, ali da je brzo bivao lociran i vraćan u tu ustanovu.

– Stručnjaci novosadskog Centra za socijalni rad u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za socijalnu politiku početkom ove godine, nakon što su shvatili da ne mogu da zadrže braću u pomenutoj ustanovi, niti da ih spreče da stalno beže, zaključili su da je najbolje za dečake koji su počinili desetine krivičnih dela da ih razdvoje, tako da je mlađi smešten u Zavod u Knjaževcu, a stariji u Zavod u Beogradu. Mlađi se izgleda smirio jer sa njim intenzivno rade stručnjaci, a i razdvajanje od brata koji je očigledno kolovođa je izgleda pomoglo. Što se starijeg tiče, ne znamo šta će sa njim biti jer za takvu decu nemamo sistemsko rešenje – objašnjava sagovornik.

Institucijama su ruke vezane dokle god braća beže i dokle god su van njihovog domašaja.

– U stalnom sam kontaktu sa svim nadležnim službama. Najveći problem je u tome što ta deca stalno beže, a sa njima se mora raditi, mora im se pružiti šansa – navela je ombudsmanka.

Dok je sada izvesno da će se, kako je nadležni Pokrajinski sekretarijat ranije najavio, tražiti sistemsko rešenje za obojicu, treba podsetiti da oni i dalje ne mogu biti smešteni u ustanovu zatvorenog tipa što znači da postoji mogućnost ponovnog bekstva.

U konkretnom slučaju braće V. N. (13) i Z. N. (11) iz Novog Sada, u Centru za socijalni rad bio je pojačan vaspitni nadzor, vaspitači i drugo osoblje dežurali su 24 sata čak i dok deca spavaju, ali su oni ipak nalazili način da pobegnu. I pored toga što su vrata smeštaja i spoljna kapija zatvoreni, oni pobegnu kroz prozor, preskoče ogradu i ponovo su na ulici.

Još od njihovog smeštanja u Centar za socijalni rad nakon što su na smrt prebili Todora Šunjku (75) u Tovariševu taj problem je bio izražen, ali da je nakon više od 40 krađa koje su počinili potpuno kulminirao.

- Advertisement -

Institucije su došle do zaključka da je razdvajanje braće i smeštanje u različite smeštaje jedina opcija kako bi se stalo na put krivičnim delima. Međutim, ovaj scenario nije pomogao da se stariji od dvojice maloletnih kriminalaca obuzda i zadrži pod kontrolom socijalnih radnika.

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

00:25
UHVAĆEN DEČAK (13) KOJI JE SLAO PRETNJE ŠKOLAMA Pretio bombama i terorističkim napadima! Policija pretresla stan i pronašla dokaze

Kurir

Najnoviji članci