JOVANKU BROZ OSTAVILI SU SAMU DA UMRE I IMOVINU RAZGRABILI Sestra prve dame progovorila: Evo zašto je od svih Tito izabrao baš NJU

Protekle godine u novembru, 29.11., u Palati Srbija održana je revija od strane 22 dizajnera iz bivših jugoslovenskih republika koji su predstavili svoje kreacije koje su zapravo omaž Jovanki Broz, supruzi predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Tom prilikom, na reviji se pojavila i Nada Budisavljević, mlađa Jovankina sestra, koju je javnost već imala prilike da vidi i čuje prošle godine u seriji “Jovanka Broz i tajne službe”.

U seriji su se usponom i padom prve dame Jugoslavije bavili istoričari i poznavaoci društvenih prilika tog perioda, ali i neko ko je krvno bio najpovezaniji sa njom – njena mlađa sestra Nada Budisavljević.

Nada i Zora, treća sestra u porodici Budisavljević, imale su teško detinjstvo. Otac i majka su im umrli veoma mladi, a njih dve su svoje detinjstvo provele u domovima, sirotištima i internatima. Nada se u seriji priseća tog mučnog perioda, momenta kada je sa svojom sestrom bežala u strahu da će ih, umesto u dom, odvesti u koncentracione logore, ali evocirala je sećanja i na trenutak kada je posle mnogo godina stala pred kapiju Užičke 15 i ugledala svoju najstariju sestru Jovanku.

– Moja sestra Zora i ja smo u toku rata ostale bez oca, a pre rata nam je umrla i majka. Majka je umrla kad sam ja imala šest meseci. Tokom rata je vodila računa o nama naša maćeha. Izuzetno požrtvovana i dobra žena. Kad se rat završio, Narodni odbor je odlučio da nas treba smestiti u dečji dom. Jurili su nas po selu, mi smo bežali jer smo to doživeli kao da će nas smestiti u koncentracioni logor – seća se Nada Budisavljvić teškog perioda kada su ona i sestra ostale siročad koja su na kraju odvedena u dečje domove, gde su ih razdvojili.

– Otišli smo u dečji dom u Gospiću. Bila su dva doma, jedan za veliku i jedan za malu decu. Tada su nas dve rastavili. Mene u mali dom, nju u veliki – nastavlja Nada, a zatim dodaje da ih je Jovanka, ipak, tražila, ali da su životne (ne)prilike bile protiv njihovog susreta u početku.

– Jovanka nas je jednom tražila preko Crvenog krsta i konačno nas je pronašla u tom dečjem domu. Došla je da nas uzme, ali smo mi tada bili na ostrvu Krku u Baškoj na letovanju i nije nas našla. Kada smo se vratili, opet su nas rastavili. Zoru su odveli u dom u Vukovaru, a mene su vratili u Otočac, ali ne u dom, nego u internat.

Nakon godina prisilnog razdvajanja, sestre su konačno uspele da se okupe, i to na Belom dvoru, gde je Jovanka u tom trenutku bila prva dama i maršalova žena.

– Jovanka je zamolila upravnika tog internata da me dovede i on je mene doveo u Beograd. Ušli smo u zgradu u Užičkoj 16b i ja sam tu prvi put videla nameštenu sobu, tavese i tepihe… Tada sam videla i Zoru, ona je iz Vukovara došla sama. Onda se pojavila i Jovanka. Bila je oličenje buržuja. Na sebi je imala neki kaput tamnoplave boje sa krznom od nerca. Imala je dugačku crnu podignutu kosu i cipele na štiklu, “staklene čarape”. Za mene je tada bila nešto najlepše što sam videla – priseća se Nada prvog susreta sa svojim sestrama.

Rekla je da je njena sestra bila veoma vešta, hitra i sposobna, te da su to osobine koje su je kvalifikovale za rad na dvoru, a onda je navela neke od njenih podviga tokom rata.

– Pričalo se da su nju doveli tamo zato što je lepa i zgodna. Ja verujem da su nju za rad kod Tita preporučile njene organizacione sposobnosti. U toku rata, kada je bio desant na Drvar, ona je bila zadužena za bolnicu. Ona je izvukla sve ranjenike iz Drvara. Na Sremskom frontu je osnovala bolnicu. Kada je bilo oslobođenje Beograda, ona je osnovala bolnicu u zgradi u kojoj smo mi kasnije išle u školu. Sad je to Pedagoški fakultet – navela je najmlađa sestra velike Jovanke Broz.

- Advertisement -

U jednoj od epizoda pomenute igrano-dokumentarne serije Nada je govorila i o odnosu Tita i njene sestre u danima pre njegove smrti, ali i o danima kada je Jovanka ostala sama.

– Jovanka je pokušavala svakog dana da telefonira bolnici u kojoj je ležao Tito, međutim, nisu joj dali da stupi u kontakt sa njim. Jednog dana je bio na terapiji, drugi put je spavao…i tako, sve su bili izgovori. Uglavnom, nikad im nisu dali jedno sa drugim da razgovaraju – rekla je Nada.

Kada je Josip Broz Tito preminuo, retki koji su Jovanki izjavili saučešće su bili ćerka i sin pokojnog egipatskog predsednika Nasera i Indira Gandi.

– Jedino Indira Gandi nije poverovala u zvaničnu verziji da Jovanka ne želi nikog da primi nakon smrti supruga, i jedino je ona došla da joj izjave saučešće. I u kući u kojoj pre toga nije bilo nikog i ničega, odjednom su se stvorili konobari, čajevi, kolači, sekretari… – nastavila je Nada.

A onda, ubrzo nakon smrti, u rezidenciju u Užičkoj 15 ušli su ljudi koji su punih 10 sati pretresali kase i prostorije.

– Već je bilo veče, 10 sati uveče, ona je meni telefonirala nekim samrtničkim glasom da dođem. I ja sam došla, ušla sam u salon sa terase i videla grupu ljudu koji su se razmileli po kući, kako gledaju slike, nameštaj i jedan čovek koji je bio valjda šef grupe koji je u sred noći ima tamne naočare, koji je bio jako važan, tražio je od Jovanke da mu da ključeve skoje kancelarije. Ona je rekla da ne zna gde su i da ne može da se seti. A i nije mogla da se seti jer je bila prepadnuta svim tim, a onda je on nju počeo da trese za ramena i traži ključ. I onda je nekom telefonirao, pa su počeli da obijaju Jovankinu kancelariju… – ispričala je Nada.

(Kurir.rs/Informer)

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

EKSKLUZIVNO – “NISAM ŽELEO, IAKO SAM IMAO PONUDU” Čuveni BIZNISMEN otkrio zašto je ODBIO Partizan! Evo šta se dešava sa Radničkim

Prethodnih dana Srbiju je prodrmala informacija da slovenački biznismen Milan Mandarić planira da preuzme...

UHAPŠEN DILER IZ KRAGUJEVCA: Zaplenjeno 600 grama marihuane

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Кragujevcu uhapsili su S. A. (31) iz ovog grada,...

OVAKO IZGLEDA INTERPOLOVA POTRAGA ZA NESTALOM VANJOM IZ SKOPLJA: Smeđa kosa, smeđe oči, mladež na desnoj strani lica, nosi protezu

Interpol se juče uključio u potragu za nestalom 14-godišnjom Vanjom Đorčevskom iz Skoplja, za...

OTKRIVENO ZAŠTO MEGAN MARKL NE ŽELI DA KROČI U ENGLESKU: Svemu je kumovao kralj Čarls, a upleten je i princ Vilijam

Obožavatelji kraljevske porodice ovih dana uživaju u odlomcima iz nove knjige "Endgame" Omida Skobija,...