back to top
mojatv

MICROSOFT OTKRIO GREŠKU U XBOXU VREDNU MILIJARDU DOLARA: Crveno dugme smrti konzole – šta se krilo iza svega?

Kada se pojavi ova greška, lampice oko dugmeta za uključivanje konzole trepere crveno kako biste znali da je došlo do “fatalnog problema”. Za mnoge, to je ujedno značilo i da je samoj konzoli “odzvonilo”. Ova greška je, inače, Microsoft u popravkama koštala više od milijardu dolara.

Bilo je mnogo spekulacija o tome šta tačno uzrokuje ovaj problem, ali niko nije znao zasigurno. Međutim, u jednom dokumentarcu koji se bavi istorijom Xbox-a stvar je objašnjena.

Did you know… Xbox 360’s ‘red ring of death’ cost Microsoft more than $1.15 billion in repairs 💸 pic.twitter.com/2wpj59DUii
— GAMINGbible (@gamingbible) September 8, 2021

Dokumentarac se zove “Power On: The Story of Xbox”, i u njemu govori dosta ljudi koji su učestvovali u dizajnu i marketingu same konzole, a kako kažu, prvobitno su mislili da je nešto do pregrevanja. Međutim, ispostavilo se da je problem malo komplikovaniji.

Bivši šef Xbox-a Piter Mur je pojasnio da nije u pitanju bilo samo pregrevanje, već je stvar u tome da se konzola prvo mnogo zagreje, a zatim i naglo ohladi. U tom slučaju, sistem je previše opterećen i konzola “umire”.

Više detalja je dao hardverski inženjer Leo Del Kastiljo, koji je rekao da “veze koje su prekinute nisu locirane na matičnoj ploči, već se nalaze unutar samih komponenti”.

Microsoft je negde u to vreme pokušao da reši problem time što je u prodaju pustio više različitih verzija Xbox 360 konzole, pa je vremenom i sam “crveni prsten smrti” prestao da se pojavljuje.

Izvor:B92/Kurir/Darko Mulic

Kurir


Najnoviji članci