OTKRIVENO ŠTA JE TAČNO NAĐENO U FLAŠI PIĆA KOJE JE OTROVALO ČOVEKA U HRVATSKOJ Oglasili se iz centra za analizu: OVO SU ŠOK BROJKE

Otkrila je kako su ostale boce pića koje su došle na analizu, prošle testove i da je utvrđeno da se radi o ispravnim proizvodima.

– U centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i veštačenja “Ivan Vučetić” je nalogom opštinskog DORH-a u Rijeci, na veštačenje dostavljena staklena čaša i bočica vode Romerquelle u kojima su bile sporne tečnosti koji je oštećeni konzumirao. Sprovedenim veštačenjem utvrđeno je da su tečnosti podudarne i da imaju ista svojstva. Radi se o jako kiselim vodenim otopinama izrazito visoke pH vrednosti 13,6, i to na osnovi kalijumovog i natrijumovog hidroksida – rekla je.

Naglasila je da je sprovedenim veštačenjem utvrđeno da se radi o sredstvu za pranje ili odmašćivanje.

– PH vrednosti otopine kreću se od 0 do 14, što znači da je voda neutralna, oko 7, od 0 do 6 govorimo o kiselinama, od 8 do 14 o lužinama. Ovim sprovedenim veštačenjem, utvrđeno je da hemijski sastav tekućine pokazuje da se radi o korozivnom sredstvu koje se koristi za pranje ili odmašćivanje -kazala je.

Kako kaže, hemijski sastav takvih tečnosti, “nalazimo u različitim, mnogobrojnim proizvodima, koji se prvenstveno koriste za pranje čišćenje i odmašćivanje”.

– Tečnosti izrazito visoke pH vrednosti mogu izazvati različite štetne posledice, to zavisi od načina konzumiranja i izlaganja. U ovom slučaju, radilo se o gutanju. Ukoliko se to dogodi, mogu nastati teške povrede probavnog trakta koje se mogu manifestovati kao pečenje, bol u ustima i ždrelu. Možemo govoriti o mučnini i povraćanju, teškom oštećenju jednjaka i želuca uz krvarenja – rekla je.

Ledić je istaknla kako se zdravstvenom ispravnošću proizvoda bavi Državni inspektorat.

– PH može varirati. Zdravstvenom ispravnošću se ne bavimo mi. To nije u nadležnosti ministarstva unutranjih poslova, odnosno našeg centra, već je u nadležnosti Zavoda za javno zdravstvo, a nadzor provodi Državni inspektorat – rekla je.

Dodala je kako je nakon ovog testiranja obavljeno i testiranje dodatnih 20 pakiranja neotvorenih boca. Dodala je kako je “utvrđeno da čepovi nisu oštećeni” te da “se radi o originalnim pakovanjima”.

– Utvrđeno je da je pH 3,5 što je uobičajeni pH za tu vrstu tečnosti – kazala je.

Kurir.rs/HRT

- Advertisement -

Bonus video:

03:20
OVO SU IMENA I KARAKTERISTIKE DROGA KOJE SE SIPAJU DEVOJKAMA U PIĆE: Postoji samo jedan način da se odbranite od ovoga

Kurir

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio od koristi!

Dopustite da poboljšamo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Najnoviji članci

“TEŠKO JE PRIČATI…” Ivanić BRUTALNO ISKREN posle poraza: Moramo da se pogledamo u oči – ovo je neuspeh!

Izveštač Kurira iz Berna - Aleksandar Radonić Fudbaler Crvene zvezde, Mirko Ivanić, govorio je oporazu...

LOPOVI UPALI U 2 PRODAVNICE, UKRALI NOVAC I CIGARE VREDNE 350.000 DINARA: Policija stavila lisice na ruke razbojnicima iz Pazove

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Staroj Pazovi su, operativnim radom, rasvetlili dve teške krađe...

OVO JE SPISAK ČELNIH LJUDI CG KOJI SU BILI NA OROZU KAVČANA Dritan, Mandić, Kovačević…”Relaksirano ovo je ništa, najbolje sledi”

Pripadnici kavačkog klana, kako je otkriveno dešifrovanjem Skaj komunikacija, ali i prikupljanjem drugih dokaza...

LEKOVITOST OVE BANJE U VOJVODINI JE NAUČNO DOKAZANA! U njoj je boravio i jedan od najboljih svetskih pisaca svih vremena

Impresivno zdanje Jodna banja u Novom Sadu je nastalo u vreme Austro-Ugarske. Krajem 19.veka...