back to top
mojatv

OVO JE BILA POSLEDNJA SMRTNA KAZNA IZVRŠENA U SRBIJI: Silovao i ubio Ivanu (6), pa rekao da je to uradio ZBOG BICIKLA

Posle saznanja da je Danka Ilić (2) svirepo ubijena, u domaćoj javnosti ponovo se aktiviralo pitanje da li je potrebno vratiti smrtnu kaznu za najteža krivična dela, kakvo je svakako ubistvo dece.

Podsetimo, Srđan Janković i Dejan Dragijević su kolege iz JKP Vodovod i oni su 26. marta devojčicu udarili službenim vozilom, a onda, kako je sam priznao, Dragijević ju je udavio golim rukama.

Dvojica osumnjičenih su juče uveče saslušana u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru i određen im je pritvor do 30 dana. Dok je Dejan Dragijević priznao izvršenje krivičnog dela, Srđan Janković se branio ćutanjem.

Smrtna kazna je u Srbiji primenjivana skoro dva veka. Ne postoje precizni podaci, ali se veruje da je u tom periodu izvršeno oko 4.500 pogubljenja za različite zločine, koji nisu nužno bila ubistva.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Geografski kutak (@geokutak)

Smrtnu kaznu je izvršavao osmočlani streljački vod, čiji članovi nisu znali ko od njih ispaljuje prave metke, a ko ćorke.

Narodna skupština Srbije je 26. februara 2002. izmenila Krivični zakon i iz njega izbrisala smrtnu kaznu.

Poslednja smrtna kazna u Srbiji izvršena je 14. februara 1992. godine, kada je pogubljen Johan Drozdek.

Ironija je u tome što je Drozdek pogubljen na Dan zaljubljenih.

Osuđen je na smrt 1988. zbog silovanja i ubistva šestogodišnje devojčice Ivane Salijević iz Karavukova, a streljan četiri godine kasnije u Okružnom zatvoru u Somboru.

- Advertisement -

Drozdek je zločin počinio u Karavukovu, mestu nadomak Odžaka, kako bi se osvetio Ivaninom ocu, jer mu, kako je kasnije rekao na suđenju, “nije dao bicikl”. On je ipak uzeo taj bicikl i na njemu odvezao devojčicu do seoskog groblja, gde ju je prvo ubio, a potom silovao.

Komšije iz Karavukova kod Sombora su videle Johana kako na biciklu nekuda odvozi malu Ivanu.

Obećao joj je čokoladicu, ako se provoza s njim. Na osnovu tragova na velikoj cigli, nađenoj pored Ivaninog tela, utvrđeno je da je dete koje se otimalo i vrištalo, najpre usmrtio, a zatim silovao.

Drozdek na suđenju nije poricao zločin. Tada je rekao da mu je motiv bio to što mu “Džemo nije dao bicikl” i da u besu nije znao šta radi. Ispričao je da ga je “mala nervirala kada je počela da plače i sve glasnije moli da je vrati kući”.

“Kajem se, nije trebalo da je ubijem”, dodao je Drozdek, koji je osuđen na smrt.

Kurir

Najnoviji članci