back to top
mojatv

SPECIJALNA VITRINA ZA BRONZANI MAČ STAR 3.000 GODINA: Artefakt velike vrednosti pronađen tokom izgradnje Moravskog koridora (FOTO)

U Narodnom muzeju Kruševac predstavljena je specijalna vitrina za bronzani mač, pronađen tokom izgradnje Moravskog koridora. Prezentaciji su prisustvovali gradonačelnik Ivan Manojlović i rukovodilac projekta izgradnje Moravskog koridora ispred Behtel Enke, Šon MekKormak.

– Ponosni smo na tim koji je pronašao mač, sačuvao ga i što smo ga na kraju predali Muzeju, gde građani Kruševca i Srbije mogu da se uvere u njegove istorijske i umetničke vrednosti. Još jednom se zahvaljujem svim akterima i veoma smo srećni što smo u ovakvom partnerstvu sa kruševačkim muzejom, izjavio je Šon MekKormak.

Prema rečima Nikole Pantelića, direktora Narodnog muzeja u Kruševcu, artefakt izuzetne istorijske vrednosti, bronzani mač star preko 3.000 godina, pronašli su radnici kompanije Behtel Enka prilikom iskopavanja, u toku izgradnje Moravskog koridora. Lokacija je bila u ataru sela Koševi.

Prepoznajući značaj ovog arheološkog blaga, kompanija Behtel Enka, u skladu sa obavezom čuvanja i zaštite pronađenih artefakata na mestu izgradnje, sarađivala je sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. Behtel Enka sarađivala je i sa poslodavcem – Koridorima Srbije u koncepciji plana zaštite.

Nikola Pantelić kaže da je bronzani mač star preko 3.000 godina pronađen krajem 2022. godine i da je zahvaljujući donaciji od 100.000 dinara kompanije Behtel Enka, napravljena specijalna vitrina, u kojoj je smešten u skladu sa propisanim uslovima zaštite i čuvanja. Mač će biti u okviru stalne muzejske postavke.

Predstavnik kompanije Behtel Enka Šon MekKormak u prisustvu gradonačelnika Ivana Manojlovića obišao je kruševački Narodni muzej.

Kurir.rs/Ž.M.

Kurir

Najnoviji članci