back to top
mojatv

MINISTAR PRAVDE CRNE GORE BIO JASAN: ” Čamgoz ne može biti izručen Turskoj i ta odluka je AD AKTA”

Odluka o izručenju turskog državljanina Binalija Čamgoza Turskoj ne može biti promenjena i ona je ad akta, rekao je u izjavi za TVCG ministar pravde Andrej Milović.

Čamgoz je nakon jučerašnjeg hapšenja jutros uz jake mere obezbeđenja priveden na saslušanje u ODT. Na teret mu se stavlja krivično delo navođenje na overavanje neistinitog sadržaja.

Čamgoz je uhapšen polovinom jula 2022.godine u Crnoj Gori, prema poternici Interpola.

Turska je tražila njegovo izručenje zbog vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih dela, među kojima su stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj ubistva, a Viši sud je u aprilu 2023. doneo rešenje kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke njegovo izručenje.

Ministar pravde Andrej Milović iskoristio je diskreciono pravo i odbio izručenje Turskoj, rekavši da bi izručenjem bila prekršena Evropska konvencija o ljudskim pravima.

“Kada je u pitanju njegova bezbednost to je u nadležnosti MUP-a odnosno Uprave policije. Kada je u pitanju Ministarstvo pravde, naše je bilo da odlučimo o zamolnici o izručenju koju je poslala Republika Turska. Mene je dočekala ta odluka na početku mandata”, kazao je Milović za TVCG.

Tvrdi da je odluka donešena u skladu sa zakonom, Ustavom i međunarodnim konvencijama.

“Radi se o licu o kojemu je veštak medicinske struke jasno kazao šta za njega znači boravak u zatvoru, šta znači za njega boravak u turskom zatvoru… Taj predmet je za mene ad akta. On ne može biti izručen Turskoj jer sam već doneo odluku, i taj predlog je ad akta”, kaže Milović.

Komentarišući jake mere obezbeđenja pod kojima je Čonguz priveden na saslušanje, Milović kaže da je očito reč o proceni bezbednosnih institucija.

(Kurir.rs/ RTCG.me/Preneo: T.A.)

Bonus video:

- Advertisement -

04:20
VAŽNO JE DA KAO DRŽAVA IMAMO JASAN CILJ! Ministar Goran Vesić za Kurir o skoku Srbiju u budućnost: To nisu planovi ZA RASPRAVU!

Kurir

Najnoviji članci