back to top
mojatv

NAJUKUSNIJI SAJAM U SRBIJI: Najbolji proizvođač goveđe pršute otriva tajnu ukusnog suvog mesa – “Stoka mora da bude debela”

Zlatiborsko selo Mačkat od danas pa u naredna tri dana imaće poseban miris – miris pršute i drugog suvog mesa.

Ovogodišnji Sajam suvomesnatih proizvoda „Pršutijada“ okupilo je devet izlagača i brojne proizvođače drugih domaćih proizvoda. Kao i prethodnih godina i ove godine su se birali najbolji proizvođači, koje je ocenjivalo deset stručnjaka iz Centra za ispitivanje namirnica iz Beograda.

Za najboljeg proizvođača goveđe pršute proglašen je Petar Šopalović iz Mačkata, čija je kobasica takođe odnela prvu nagradu. Za najboljeg proizvođača svinjske pršute prvu nagradu je dobio Dragan Stojanović, dok je proizvođač Milija Brković proglašen za najboljeg proizvođača ovčije stelje i slanine.

– Od kada znam za sebe sam u ovom poslu. U kući radimo brat, snaja, ja, žena, otac i majka. Ovde je sva goveđa pršuta izvrsna, a neka mora biti najbolja – kaže Petar Šopalović (34) iz Mačkata, najbolji proizvođač goveđe pršute, koja je treća generacija u svojoj porodici koja se bavi ovim poslom.

On objašnjava da bi goveđa pršuta bila dobro stoka mora da bude debela, da se lepo usoli, obradi i, najvažnije, da se osuši. Taj proces, od početka soljenja do finalnog proizvoda, traje dva meseca.

– Najteže je naći dobru sirovinu, ali mi radimo za jednom klanicom koja stvarno ima izuzetno dobra grla – dodao je Petar.

Na sajmu se kuvao kačamak, a profesor kuvarstva iz Ugostiteljsko-turističke škole Miroljub Mitrašinović, sa svoja dva učenika kuvao je doručak za posetioce –kačamak.

– Za ovaj idealan doručak potrebni su voda, mast ili ulje i brašno od kukuruza osmaka. Prvo pustimo da dobro provri voda i ulje, a onda postepeno dodajemo brašno. Masa mora da bude malo ređa da bi se kukuruz skuvao, a masa se posle polako stegne. Služi se sa mlečnim proizvodima, sirom i kajmak, a može i sa pršutom. Ima varijanta da se u kuvanu masu doda stari kajmak i to je cicvara – kaže profesor kuvarstva.

Na ovogodišnjem sajmu cene nisu bile baš sajamske. Goveđa pršuta je od 2.800 do 3.000 dinara, svinjska špršuta 1.800 dinara, ovčija stelja 2.500 dinara, čvarci, slanina i kobasica od 1.300 do 1.600 dinara.

NAJUKUSNIJI SAJAM U SRBIJI: Najbolji proizvođač goveđe pršute otriva tajnu ukusnog suvog mesa - "Stoka mora da bude debela"

1 / 14 Foto: Kurir/Z.G.

- Advertisement -

NAJUKUSNIJI SAJAM U SRBIJI: Najbolji proizvođač goveđe pršute otriva tajnu ukusnog suvog mesa - "Stoka mora da bude debela"NAJUKUSNIJI SAJAM U SRBIJI: Najbolji proizvođač goveđe pršute otriva tajnu ukusnog suvog mesa - "Stoka mora da bude debela"NAJUKUSNIJI SAJAM U SRBIJI: Najbolji proizvođač goveđe pršute otriva tajnu ukusnog suvog mesa - "Stoka mora da bude debela"NAJUKUSNIJI SAJAM U SRBIJI: Najbolji proizvođač goveđe pršute otriva tajnu ukusnog suvog mesa - "Stoka mora da bude debela"

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je otvorio ovu manifestaciju i najavio osnovanje Agrar biznis centra koji će biti u principu akcionarskog društva, a koje će mnogim proizvođačima omogućiti velike pogodnosti.

Bonus video:

00:10
NAJSKUPLJI ŠAMPANJAC, PRŠUTA, KOLAČI! Evo kako je Dara dočekala 2021. sa 20 godina mlađim Tonijem! VESELO I BOGATO!

Kurir

Najnoviji članci