back to top
mojatv

ŠOK SNIMAK! DOKTORKA HITNE ODBILA DA PRUŽI POMOĆ EMINI: Ne možemo ući od smrada! Žena umrla, a muž 4 godine TRAŽI PRAVDU! VIDEO

Porodica preminule Podgoričanke Huriše Emini (44) skoro četiri i po godine čeka odgovor Osnovnog državnog tužilaštva na pitanja da li su i šta preduzeli protiv lekara i osoblja Hitne medicinske pomoći u Podgorici koji su, kako tvrde, odbili da ukažu lekarsku pomoć pacijentkinji koja je ubrzo potom preminula. Njen suprug Nedžat Emini sumnja da se radi o opstrukciji i pokušaju zataškavanja, u nameri da epilog ovog slučaja zastarevanje krivičnog gonjenja.

U ODT-u u Podgorici su rekli da je istraga u toku. Nakon smrti supruge, Nedžat Emini pisao je svim institucijama, uključujući i Ministarstvo pravde, ali je na sva njegova obraćanja, kako tvrdi, reagovala jedino institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koja je dala mišljenje i preporuke.

Ombudsman uputio preporuku lekarima

U mišljenju ombudsmana koje je objavljeno krajem 2019. godine, između ostalog, konstatovano je da je povređeno pravo pacijenta na zdravstvenu zaštitu. Zaštitnik je tada uputio i niz preporuka Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore – da bi radnici Hitne pomoći trebalo da uče o kodeksu medicinske etike, pravilima obavljanja profesije i dužnostima lekara prema pacijentima, posebno umirućim. Da je bilo propusta u radu lekara potvrdio je, kako tvrdi Emini, i tadašnji direktor ZHMP dr Saša Stefanović.

– Povodom Vašeg dopisa od 17.10 2023. godine, obaveštavamo Vas da je povodom slučaja od 19.10 2019. protiv tada zaposlene dr Mersihe Frljučkić, doktorice u timu za ZHMP u Podgorici, pokrenut postupak za utvrđivanje odgovornosti za težu povredu radne obaveze iz čl. 37 stav 1 Opšteg kolektivnog ugovora – neizvršavanje ili nesavesno, neblagovremeno ili nemarno vršenje radne obaveze, odnosno ako zaposleni neopravdano odbije da izvrši obaveze predviđene ugovorom o radu. Nakon sprovedenog disciplinskog postupka, zaposlena je oglašena odgovornom i izrečena joj je disciplinska mera novčana kazna u visini 20 odsto mesečne zarade u trajanju od tri meseca – piše u odgovoru ZHMP upućenom ombudsmanu.

Kako piše u mišljenju ombudsmana, u odnosu na dopise dostavljene Ministarstvu zdravlja i Lekarskoj komori u vezi sa postupanjem dr Linde Mamiković, iz za HMP nisu dostavljani odgovori.

U dopisu se navodi i da je dostavljanje izveštaja o sprovedenim radnjama za izvršenje datih preporuka bilo pravna obaveza menadžmenta iz 2020. godine, koji nije dostavio tražena akta. Zaštitnik ljudskih prava i ranije je konstatovao da je u konkretnom slučaju bilo propusta.

U mišljenju koje je potpisao zaštitnik ljudskih prava Siniša Bjeković zaključeno je da u radnjama doktorke koja je sa kolegama bila u kućnoj poseti postoje propusti u radu, odnosno da ona nije obavila pregled i ordinirala terapiju na način na koji je bila u obavezi. Navodi se i da protiv te doktorke nije bilo moguće pokrenuti disciplinski postupak i utvrditi njenu odgovornost jer od 5. novembra 2019. nije više bila zaposlena u ZHMP. Kako je u to vreme ipak bila zaposlena u zdravstvenom sistemu Crne Gore, o svemu su, kako je naveo zaštitnik, obavešteni Lekarska komora i Ministarstvo zdravlja. Iz ZHMP su, kako se navodi u mišljenju ombudsmana, kazali da će o pokretanju disciplinskih postupaka i eventualnoj odgovornosti drugih radnika Hitne pomoći koji su učestvovali u spornim događajima odlučiti u zakonskom roku.

Onkološki pacijent Huriša Emini preminula je 19. oktobra 2019, dan pošto su, kako tvrdi njen suprug, lekari podgoričke Hitne pomoći, “zbog neprijatnog mirisa prostorije”, odbili da joj pruže negu i daju terapiju.

Naime porodica je uputila poziv hitbnoj i 18. oktobra prošle godine. Radnici hitne su, kako tvrde i kako se to vidi i na snimku koji su dostavili i nadležnim institucijama, tada odbili da uđu u prostorije gde je boravila sada pokojna Huriša. Obrazloženje radnika hitne bilo je da zbog neprijatnog mirisa ne mogu da obave svoj posao. Huriša Emini preminula je sutradan. Porodica je i tada pozvala hitnu, ali su medicinski radnici, i to se vidi na snimku, njenu smrt konstatovali izdaleka – sa vrata prostorije u kojoj je ležala pokojnica.

Kurir.rs/Dan/Vijesti

- Advertisement -

Bonus video:

00:41
Preminula baka kojoj Hitna u Leskovcu nije želela da ukaže pomoć

Kurir

Najnoviji članci