back to top
mojatv

VOZAČ SE POČEŠAO PO GLAVI, PA GA ODRALI! Kažnjen sa 380 evra, a ovo je slika koju je otkrila VEŠTAČKA INTELIGENCIJA! (FOTO)

Jedan Holanđanin kažnjen je sa 380 evra jer se počešao po glavi tokom vožnje, preneo je portal Der Standard, čiji je novinar u nastavku objasnio da je mladić žrtva pogrešne procene veštačke inteligencije!

Program koji koristi holandska policija pogrešno je protumačio zapis i zaključio da je Hansen koristio mobilni telefon dok je bio na putu.

“Moram da priznam da je kazna došla kao šok. Nisam mogao da se setim da sam tako nešto počinio”, rekao je Tim Hansen, koji je i sam stručnjak u oblasti veštačke inteligencije, koji je, nakon što je dobio dokazni materijal, lako shvatio šta je program “zabrijao”.

Hansen je slučaj opisao kao klasik među “lažnim pozitivnim rezultatima”, a da bi dokazao da je veštačka inteligencija pogrešila, fotografisao se u kancelariji u istoj pozi i dobio isti odgovor iz programa – da je verovatno držao mobilni telefon u ruci.

“Algoritam je zaključio da držim mobilni uređaj, ali on nije jedini koji je pogrešio. Na kaznu je uticao i ljudski faktor, jer je dežurni policajac prihvatio interpretaciju programa”, rekao je Holanđanin. Naravno, odmah je uložio žalbu na kaznu, ali još nije dobio odgovor, pošto obrada takvih zahteva u Holandiji može da potraje i do 26 nedelja.

(Kurir.rs)

Kurir

Najnoviji članci